Plănuiam de mult timp să fac un tort de biscuiți și abia acum i-a venit rândul. Așa că zilele trecute am făcut un tort rapid și simplu, cu aspect de floare, din biscuiți rotunzi, de calitate, parfumați, moi și gustoși. De această dată am ales să fac o cremă de ciocolată cu lapte, care este preferata mea și nu de ciocolată neagră și amară, care m-ar îndepărta de ideea de dulce care-mi convine.
Mai întâi se face crema, chiar cu câteva ore înainte.
Se amestecă zahărul cu amidonul și vanilia, se încorporează gălbenușurile și se adaugă, puțin câte puțin, laptele rece. Se omogenizează compoziția și se dă la foc mic (eventual la bain-marie) amestecând întruna, până ce se îngroașă.
Când compoziția s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă puțin să se mai răcorească, după care se adaugă ciocolata, tăiată în bucățele, ca să se topească mai ușor. Se lasă compoziția la răcit, amestecând în ea din când în când și apoi se adaugă untul. Se adaugă esența de rom și se mixează compoziția până ce se uniformizează, după care se dă crema la frigider, ca să se întărească.
Între timp se prepară un capuccino, cu lapte cald și zahăr.
Când crema s-a întărit în frigider, se poate monta tortul. Biscuiții se umezesc câte 2 secunde, în capuccino, se ung cu cremă și se aranjează pe platou, câte 6 biscuiți suprapuși și dispuși ca petalele unei flori în jurul unui grup central de 6 biscuiți. Între grupul central de biscuiți și celelalte grupuri dispuse ca petalele se pun pe verticală jumătăți de biscuiți și cremă, pentru a lega tortul. Se tapetează tortul cu cremă de jur-împrejur și se decorează pe laterale cu fragmente mici de biscuiți, iar deasupra, cu jumătăți/sferturi de biscuiți, rolls-uri umplute cu cremă de ciocolată și jeleuri. Se presară biscuiți sfărâmați pe toată suprafața tortului.
Se dă tortul la frigider pentru câteva ore și apoi se poate porționa cu ușurință, de vreme ce biscuiții au fost înmuiați în capuccino.
1
Pentru cremă, amestecați întruna ingredientele, la foc mic sau la bain-marie, ca să nu se prindă de fundul crăticioarei și să nu se formeze cocoloașe.
2
Nu adăugați untul în compoziție, decât după ce s-a răcit. Altminteri, nu se va mai întări.
3
Nu țineți biscuiții mai mult de două secunde la însiropat, ca să nu se înmoaie prea tare.
4
Pentru însiropat, puteți folosi un sirop cu esență de rom, de migdale, sau de vanilie.
5
Nu montați tortul decât după ce crema s-a întărit în frigider.
6
Înainte de porționare, tortul trebuie să stea câteva ore în frigider.