Un tort spectaculos cu blat de cacao, jeleu de zmeura, mousse de ciocolata alba si o glazura decadenta de ciocolata in care te oglindesti.
Daca vrei sa aflii cum sa obtii o glazura oglinda (mirror glaze) ai gasit reteta perfecta.
Jeleu de zmeura:
Blat:
Mousse de ciocolata alba:
Mirror glaze(glazura):
Pentru décor:
Incepem cu jeleul.
Intr-un castron pune gelatina cu apa rece si las-o cca 10 min la hidratat;
Intr-o craticioara pune zmeura congelata, zaharul si cognacul si pregateste-le la foc mediu;
Dupa cca 5 min va incepe sa se ingroase;
Da-l deoparte si blendeaza-l;
Strecoara samburii;
Dizolva gelatina la foc mic pana se dizolva granulele;
Adaug-o apoi peste zmeura;
Pune folie alimentara intr-o tava de 20 cm cu fund detasabil si adauga piure-ul in ea;
Pune-o in congelator pentru cca 4 ore – dupa prima ora trage folia alimentara deasupra;
Intre timp fac blatul;
Incalzeste cuptorul la 180 de grade;
Tapeteaza o forma de tort de 20 cm;
Intr-un castron mai mare amesteca faina, cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea;
Intr-un castron distinct amesteca zaharul cu oul si uleiul;
Adauga laptele batut la temperatura camerei si extractul de vanilie;
Amesteca compozitia lichida peste cea solida;
Adauga apa clocotita;
Nu te speria de consistenta lichida;
Pune compozitia in tava si bag-o in cuptor;
Coace pentru cca 30 de min la 170 de grade – fa testul cu scobitoarea si daca iese curata atunci blatul este gata.
Lasa blatul sa se raceasca in cuptorul oprit, cu usa intredeschisa;
Lasa-l sa se raceasca complet;
urmeaza mousse-ul de ciocolata:
mai intai hidrateaza gelatina in apa si las-o cca 5-10 minute.
Intr-un castron la Bain Marie adauga ciocolata alba, rupta in bucati si cca 160 g din smantana pentru frisca;
Amesteca din cand in cand pana ce ciocolata s-a topit in totalitate;
Pune gelatina intr-o craticioara la foc mic, pana ce se dizolva granulale;
Adauga gelatina peste ciocolata si smantana pentru frisca;
Lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei; trebuie sa ajunga undeva la 26-27 de grade.
Bate restul de frisca pana se intareste;
Adauga ciocolata cu smantana si gelatina peste;
Pune blatul intr-o tava cu fund detasabil, cu un diametru mai mare de 20 c;
Taie-i capacul ca sa-l nivelezi;
Adauga jumatate din mousse deasupra si niveleaz-o bine inclusiv pe margini;
Pune apoi jeleul de zmeura in interior;
Acopera cu restul de mousse si niveleaza-l bine;
Lasa la frigider peste noapte;
Urmeaza mirror glaze-ul;
Intr-un bol adauga gelatina la hidratat si las-o cca 5-10 min;
Adauga ciocolata intr-un bol si las-o separat;
Adauga apa, zaharul, laptele condensat si cacao intr-o craticioara;
Adu-o la punctul de fierbere si ia-o de pe foc;
Pune gelatina inauntru si amesteca pana se dizolva;
Adauga compozitia fierbinte peste ciocolata;
Las-o cca 5 min si apoi amestec-o;
Blendeaz-o pana devina fina;
Trece-o prin sita si las-o sa se raceasca la 32-35 grade Celsius;
Scoate tortul din frigider – incalzeste marginile cu un feon sau cu un arzator, pentru a-l desprinde mai usor;
Scoate-l din tava si pune-l pe un suport, in cazul meu, o conserva.
Pune o tava dedesubt pentru a nu face mizerie;
Toarna glaze-ul deasupra. Foloseste o spatula pentru a-l nivela mai bine;
Lasa-l la frigider cca 4 ore, inainte de a-l servi;
Il poti decora, cu zmeura, menta si fulgi de migdale prajite;