Desert tort cu crema de fistic si jeleu de visine

de Rocsi in Torturi, 22 Apr 2020 | 3855 vizualizari

 

Ne place mult fisticul, aroma lui si m-am gandit sa il combin intr-un tort, cu un jeleu de visine. Pasta de fistic am pregatit-o in casa, pentru ca mi-a dat Simona o reteta grozava (multumesc Simona si de acum o sa fac pasta de fistic doar in casa). Ce nebunie de tort a iesit: blatul umed, care nu a necesitat deloc insiropare, crema cu un gust nemaipomenit de fistic, iar jeleul de visine l-a completat, l-a facut sa fie perfect. Sper sa va placa mult si sa incercati si voi tortul!

 

INGREDIENTE

  • Pasta de fistic:
    • 100 gr fistic fara coaja
    • 60 ml apa
    • 60 gr zahar
    • 1 lingura ulei de cocos
    • apa fierbinte
    Pentru blat:
    • 3 oua
    • 4 linguri zahar brut
    • 4 linguri ulei
    • 4 llinguri lapte batut
    • 4 linguri faina
    • 3 linguri pudra de rascove
    • 1 lingurita cu varf praf de copt
    • 1 lingurita vanilie
    • un praf de sare
    Pentru crema de fistic:
    • 400 ml bautura vegetala din nuca de cocos
    • 3 linguri potrivite amidon
    • 4 linguri zahar
    • 250 gr mascarpone
    • pasta de fistic pregatita mai sus
    Pentru jeleul de visine:
    • 1 borcan 250 gr visine fara samburi cu tot cu sirop
    • 1 lingura zahar
    • 1 lingurita amidon
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema de fistic si jeleu de visine:

Incepeti cu pregatirea pastei de fistic, eu am facut-o cu o seara inainte. Boabele de fistic le puneti intr-un bol, turnati apa fierbinte peste ele cat sa le acopere, le lasati asa 15 minute. Dupa acest timp, scoateti acea coaja subtire ce o are fisticul. Apa (60 ml) o amestecati cu zaharul intr-un ibric, le puneti pe foc, lasati sa fiarba 2-3 minute, pana se ingroasa siropul. Intr-un blender puneti fisticul decojit, siropul si uleiul de cocos. Le pasati pana obtineti o pasta. 

Blatul: Intr-un vas mixati albusurile cu un praf de sare, adaugati zaharul brut, mixati pana devin spuma. Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le puneti peste albusuri, amestecati bine. Adaugati laptele batut si vanilia. Incorporati faina, praful de copt si pudra de rascove, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente. Tapetati cu ulei si faina o tava rotunda de 18 cm, turnati compozitia si o nivelati. Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru circa 25 de minute.  Faceti testul cu scobitoarea si daca este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca. Il taiati in 3 foi dupa ce s-a racit. Puteti coace foile pe rand, asa cum procedez eu.

Crema de fistic: Intr-o cratita amestecati bautura vegetala de cocos cu zaharul, apoi si amidonul. Amestecati bine, transferati crema pe foc, invartiti continuu cu un tel pana crema se ingroasa. O luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece. Cand s-a racit, o mixati putin, apoi adaugati mascarponele, mixati, iar la final puneti pasta de fistic si amestecati bine, pana toate sunt incorporate.

Jeleul de visine: Intr-o cratita puneti visinele taiate pe jumatate, cu siropul lor si zaharul. Le puneti pe foc, le lasati sa fiarba 1 minute, apoi adaugati amidonul dizolvat cu doua linguri de apa rece. Amestecati continuu pana se ingroasa, il luati de pe foc, il acoperiti cu folie, il lasati sa se raceasca. Asezati prima foaie de blat pe un platou. Puneti crema intr-un pos, formati moate pe toata suprafata blatului, iar pe mijloc puneti jumatate din jeleul de visine. Puneti al doilea blat cu grija, apasati usor, formati iar moate cu crema, restul de jeleu. Asezati si ultima foaie, formati moate cu crema. Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte si ar fi de preferat sa il acoperiti. Il decorati cu inimioare de ciocolata si decoratiuni aurii. Acum poate fi taiat si servit.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de fistic si jeleu de visine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Rocsi 1

27.04.2020, 17:44

Andra, stai linistita, ca nu tuturor place fisticul. Insa poti face cu alune de padure, migdale, daca iti face cu ochiul!

oanapl 1

08.05.2020, 12:22

Ce bine arata!

Rocsi 1

10.05.2020, 21:05

Multumesc, Oana!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert cheesecake marmorat cu ciocolata si visine