Mi-am dorit un tort deosebit pentru aniversarea fiului meu, ceva care sa ii fie cu siguranta pe plac, mai ales ca era surpriza si nu puteam sa fac altceva decat ceva cu ciocolata din plin.Am mai completat gustul cu niste cafea, plus o portie mica de nuca macinata. Concluzia fiului:cel mai bun tort cu ciocolata.
Pregatim blatul 1.
Punem ingredientele solide intr-un castron. Mixam ingredientele lichide si le amestecam cu cele solide. Impartim amestecul in 2 forme identice de 26 cm tapetate cu hartie de copt.
Coacem blaturile pana se desprind usor de pe margine, dar mijlocul este putin umed. Daca le scoatem in aceasta faza, nu vom avea nevoie de insiropare. Lasam blaturile la racit.
Pregatim blatul 2. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam nucile macinate, faina si omogenizam. Turnam compozitia intr-o forma identica cu cea de la blatul 1 si coacem la foc mediu pana se rumeneste usor. Lasam blatul la racit, apoi il taiem in doua jumatati pe orizontal.
Intr-o craticioara incintam frisca fara a o fierbe. Dam jos, punem ciocolata si amestecam energic. Lasam sa se racoreasca si ungem un blat cu nuca, apoi acoperim cu celalalt.
Pregatim crema. Intr-o cratita cu fund dublu punem galbenusurile cu sarea, zaharul si amestecam,adaugam cafeaua calduta si punem la foc mic, amestecand continuu pana compozitia se leaga bine.Intre timp hidratam gelatina in 2-3 linguri apa rece. Turnam gelatina in crema fierbinte, dupa ce am dat-o jos de pe foc, omogenizam, apoi punem ciocolata rupta bucati. Amestecam energic pana se topeste toata ciocolata, apoi dam crema la racit.
Cand crema este rece. o amestecam cu frisca batuta. Montam tortul. Asezam un blat umed. 1/3 din crema, blatul cu nuca, 1/3 din crema. apoi cel de-al doilea blat umed. Cu crema ramasa decoram partea de sus si marginile tortului, apoi il dam la frigider pentru 1 ora.
1
puteti pregati blaturile cu o zi inainte
2
daca ati copt blatul umed prea mult puteti sa il insiropati cu o cafea slaba usor indulcita.