Pentru aniversarea părinţilor noştri am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de alune de pădure şi două glazuri: de ciocolată albă şi cu dulceaţă de trandafiri.
Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă sau o cratiţă pregătită cu foaie de copt. Se coace la foc mic 30-35 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.
Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul, se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.
Pentru cremă: se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul, se toarnă laptele cald, amestecând şi bătând uşor cu telul, se fierb pe foc mic până se îngroaşă uşor. Se dă deoparte, se adaugă untul şi alunele de pădure (cam o mână) rumenite şi măcinate, se amestecă şi se lasă la răcit. Se adaugă frişca lichidă şi acum se bate un minut-două cu mixerul.
Pentru glazuri, se topeşte ciocolata albă pe baie de aburi, se dă deoparte şi se lasă la răcit.
Pentru glazura albă: se bat 100 ml frişcă lichidă, dar mai moale, apoi se toarnă cam o lingură din ciocolata topită şi se amestecă uşor cu o spatulă.
Pentru glazura de trandafiri: se bat 300 ml frişcă lichidă, dar mai moale, se toarnă restul de ciocolată albă şi dulceaţă de trandafiri după plac (eu am pus mai multe linguriţe pentru că îmi place gustul, însă puteţi pune mai puţin dacă nu sunteţi obişnuiţi cu aroma). De la dulceaţa de trandafiri crema se colorează doar într-un roz pal, iar eu am dorit un roz mai intens, aşa că am adăugat şi câteva picături de colorant alimentar roşu.
Asamblare şi decor: se taie tortul în trei foi, se însiropează, se umple cu crema de alune de pădure, se îmbracă tortul în glazura albă şi se decorează cu cea roz.
Porţii: 12
Diametrul formei de copt: 20cm
Timp total: 3h
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/05/tort-cu-alune-de-padure-ciocolata-alba.html
1
Sfat: menţionez că glazura roz este multă, dar mie mi-a fost suficientă pentru modelul de pe laterale, care necesită mai multă cremă. Dacă nu doriţi ceva complicat, consider că 200 ml frişcă şi o ciocolată vă vor fi suficiente pentru a îmbrăca un tort cu diametru de 20 cm.