Tort Elena

de susu in Torturi, 25 Aug 2010 | 7457 vizualizari

 

Acest tort l-am facut pentru o buna prietena cu ocazia zilei de Sfanta Elena

 

INGREDIENTE

  • Blat:  
  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 5 oua
  • 100 g zahar alb sau brun
  • 100 gr unt
  • 100 g faina
  • 100 g nuca
  • Esente, vanilie si rom
  • 1 pachet praf de copt
  • Un praf de sare
  • Cognac
  • 1\2 lgt praf de cafea    
  • Crema 1 :  
  • 300 ml smantana dulce
  • ½ cutie mare de finetti
  • 1 plic si 1/2 intaritor de frisca  
  • Crema 2 :  
  • 1 plic praf pentru crema
  • 250 ml Lapte  
  • Decor :  
  • Capsuni
  • Ciocolata alba
  • Ciocolata neagra
  • Frunze de menta proaspete    
  • Glazura :
  • 100 g ciocolata amaruie de buna calitate ( 70% cacao)
  • 100 g ciocolata cu lapte nu foarte dulce
  • 200 ml frisca
  • 2 linguri cognac
  • Esenta de rom  
  • Pentru insiropat  
  • sirop format din cognac, cafea si ciocolata  
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Elena:

Blatul :

Untul la temperatura camerei se freaca cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se freaca separat cu esentele si cognacul. Se adauga cate putin din compozitia de galbenusurile si se freaca dupa fiecare. Ciocolata se topeste la microunde si se toarna putin racita peste unt. Nucile se prajesc putin la cuptor si apoi se macina marunt. Se cerne faina, praful de copt si cafeaua. Daca albusurile sunt batute bine puteti sa nu folositi agent de crestere.Se adauga la compozitia lichida nucile, faina si albusurile amestecandu-se usor de jos in sus. Se pune aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Crema 1 :

Ciocolata Finetti tinuta la temperatura camerei se bate cu mixerul, smantana se bate putin la viteza mica apoi se adauga intaritorul si se bate la viteza mai mare pana la intarire. Se amesteca ambele compozitii.  

Crema 2 :

Pentru ca am folosit Finetti care este destul de dulce si am glazurat tortul cu ciocolata am preferat sa fac a doua crema din crema la plic. Se prepara dupa instructiuni batandu-se praful cu laptele rece si putin zahar.

Montare tort :

Se taie blatul in 3 parti egale, cine doreste il poate insiropa dar nu este neaparata nevoie, se foloseste ca baza blatul care nu a crescut uniform si are denivelari, se intinde crema finetti si deasupra se pun fructe taiate. Se aseaza al doilea blat, deasupra cealalta crema si apoi fructe. Asezam ultimul blat si deasupra glazura. Eu am dat tortul la rece inainte sa-l glazurez.

Glazura :

Se pune pe foc mic smantana impreuna cu cognacul, esentele si ciocolata taiata bucati. Se amesteca continuu pana la topire fara a permite sa ajunga la fierbere.

Se aseaza tortul pe un gratar. Se varsa glazura calduta in mijlocul tortului lasand sa se prelinga pe margini. Se lasa in bucatarie pana la racire dupa care se introduce la frigider. Se spala capsunile cu cateva ore inainte, se aseaza pe un prosop absorbant si se lasa la uscat. Se topeste ciocolata la bain marie si se tine in apa calda pana terminam de ornat capsunile. Tinem capsunile de codita sau ne ajutam de o scobitoare infipta si introducem doar pe jumatate in ciocolata calda, lasam sa se scurga putin si scoatem printr-o miscare circulara. Asezam pe hartie de copt si dupa ce s-au racit le introducem la frigider pana la ornare. Am taiat felii niste capsuni dar nu de tot ci doar pana la codita apoi le-am desfacut evantai.  Am facut si niste bilute din ciocolata alba si cateva grilaje.

Pentru ca l-am facut cadou a doua zi l-am ornat de seara si mi-au transpirat capsunile in frigider. De preferat a se decora cu putin timp inainte.

TIPS-URI

1

Pentru figurine de ciocolata si glazurarea tortului a se folosi ciocolata de cea mai buna calitate. De obicei folosec kandia si milka. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Elena" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
TORT DE FRUCTE "CARLA"