Pusesem ochii pe prajitura bounty de ceva vreme si tot am zis ca trebuie sa o fac, dar ..... am schimbat planul. Avand o aniversare in familie m-am gandit sa fac tort, asa ca l-am prestat. A iesit un tort atat de bun si aromat, il recomand mai ales iubitorilor de nuca de cocos.
Blat:
Crema:
Sirop:
Pt. ornat:
Blat: Se pune apa la fiert. In momentul in care clocoteste se toarna peste cacao si se omogenizeaza cu ajutorul unui tel. Se lasa deoparte sa se raceasca. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand incep sa se intareasca se adauga in mai multe reprize doar 150 g zahar si se mixeaza bine pana se obtine o spuma ca de bezea. Se da deoparte.
Galbenusurile se mixeaza cu restul de 150 g zahar, apoi se adauga pe rand uleiul si cacaua racita. Se mixeaza pana se omogenizeaza. La sfarsit se pune faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aceasta compozitie se adauga peste spuma de albusuri in 3-4 reprize amestecand usor de jos in sus, pana se obtine un aluat omogen.
Se toarna compozitita intr-o tava rotunda cu pereti detasabili si se da la cuptor la 180 de grade pentru 45-50 de minute, pana trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor si se lasa putin sa se racoreasca, apoi se scoate din tava si se pune pe un gratar sa se raceasca complet, apoi se taie in doua.
Siropul: Se caramelizeaza cele 3 lg de zahar. Cand s-a topit in intregime si a prins culoare maronie, se toarna laptele si se lasa la foc mic pana se topeste tot caramelul. Se lasa la racit.
Crema: Intr-o craticioara se pune la fiert apa, zaharul si untul. Cand incepe sa fiarba se toarna grisul in ploaie, amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa putin. Se ia de pe foc si se pune nuca de cocos. Se omogenizeaza bine.
Pe un platou se asaza primul blat, se insiropeaza apoi se pune 3/4 din crema de cocos. Se niveleaza crema si se asaza al doilea blat. Se insiropeaza si acesta apoi se unge cu restul de crema. Se da la rece pana se prepara glazura.
Intr-un ibric se pune pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca usor apoi se toarna peste tort. Se da din nou la frigider pentru a se intari glazura.
Se mai orneaza cu moatze de crema de ciocolata, cu bombonele ornament sau cum va place, in functie de imaginatia fiecaruia.
Pofta buna sa aveti!
1
Tava folosita pentru blat are diametrul de 28 cm.
2
Iese un blat foarte inalt, se poate taia si in trei parti.