Ce faci când primești de la părinți o ladă cu mere de țară, parfumate și delicioase? Umpli bucătăria de prăjituri, plăcinte și tarte.
BLAT
UMPLUTURA MERE
CREMA MASCARPONE
SOS LAMAIE
Întâi am mixat untul cu zahărul până a devenit cremos, apoi am adăugat făina treptat și am obținut un aluat nisipos. Am adăugat gălbenușul de ou, apoi apa și am omogenizat. Am învelit aluatul în folie de plastic și l-am ținut la rece 30 de minute, timp în care am pregătit merele.
Am dat merele pe răzătoarea mică, le-am pus pe foc mic cu zahărul și le-am lăsat până s-au înmuiat. Am ras coaja de lămâie, am pus o linguriță peste mere, plus scorțișoară măcinată. Le-am mai gătit încă aproximativ 5-7 minute, apoi le-am lăsat la răcit.
Separat am mixat branza mascarpone cu 3 linguri de zahăr pudră și un strop de vanilie. Am obținut o cremă fermă și aromată. Apoi am stors lămâia de la care am folosit coaja și am pus sucul într-o crăticioară cu o lingură de zahăr, pe foc mic. Am adăugat și restul de coajă rasă și am lăsat pe foc până s-a topit zahărul. Apoi am strecurat și am readus sucul pe foc. Am adăugat un praf de amidon și am amestecat energic. Am acoperit sosul și l-am dat deoparte.
Am scos blatul de la rece, l-am întins și l-am așezat în tava de tartă. L-am perforat la suprafață puțin cu furculița și l-am copt la 180 de grade C, pentru 10-12 minute. După ce a ajuns la temperatura camerei, am pus un strat de mere, apoi crema de mascarpone și puțin sos de lămâie. Cred că merele primite de acasă nu puteau căpăta o formă mai apetisantă!
Tarta este delicioasă, mai ales după ce a stat 1 oră la rece.