"Retete de suflet"
Pentru ca au inceput sa se coaca perele si pentru ca am primit chiar multe, am zis sa nu se risipeasca si sa pregatesc ceva din ele. Asa am facut aceasta tarta aromata si delicioasa.
Pt. aluatul de tarta:
Pt. umplutura:
Aluat: Se separa ouale. Se mixeaza albusurile cu praful de sare, se adauga pe rand zaharul si se mixeaza bine dupa fiecare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul. Se toarna emulsia peste albusuri si se amesteca cu o spatula. Faina alba, migdalele macinate si praful de copt se amesteca impreuna. Se incorporeaza in spuma in 2 reprize, amestecand usor cu spatula prin rasturnare.
Se ia o tava de tarta cu diametrul de 26 cm si se unge bine cu unt. Se toarna compozita si se niveleaza. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pt cca 25-30 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra. Se face testul cu scobitoarea. Se lasa la racit dupa care se rastoarna pe un platou.
Umplutura: Se mixeaza mascarpone cu zaharul pudra. Se adauga esenta de migdale si se mai mixeaza putin. Separat se bate smantana pentru frisca cu o lingura de zahar pudra. Se incorporeaza frisca in crema de mascarpone cu miscari usoare. Se toarna peste blat, se niveleaza si se da la rece.
Perele se spala si se curata de coaja si casuta lor. Se taie in cubulete mici. Se stropesc cu zeama de lamaie.
Intr-o craticioara se pune untul si zaharul la topit. Se adauga perele si se lasa sa fiarba cateva minute pana incep sa se inmoaie usor fructele. Se adauga stafidele si scortisoara. Se mai lasa sa dea impreuna 2-3 clocote dupa care se lasa la racit.
Se scoate tarta de la rece, se asaza perele deasupra peste crema, apoi se toarna sosul pe toata suprafata.
Pofta buna!
1
Se poate presara deasupra fulgi de migdale, usor prajiti.