Desert tarta cu crema frangipane si orange curd

de Ancutsa in Prajituri, 23 Ian 2021 | 1744 vizualizari

 

O tartă delicioasă și iernatică, dulce-acrișoară, cu cremă frangipane și orange curd, decorată cu portocală uscată la cuptor, migdale, frunze de mentă și frișcă.
"retete festive de iarna"

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de tartă: ·
  • 220 g făină pentru patiserie tip 550, ·
  • 110 g unt rece, ·
  • Un praf de sare, ·
  • 1 gălbenuș, ·
  • Suc de portocală cât să lege aluatul (aprox 60 ml),
  • În plus: ·
  • 40 g Făină pentru blatul de lucru,
  • Pentru cremă: ·
  • 100 g unt la temperatura camerei, ·
  • Un praf de sare, ·
  • 4 albușuri + 1 gălbenuș, ·
  • 100 g migdale măcinate, ·
  • 30 g făină, · 5 ml îndulcitor,
  • Pentru orange curd: ·
  • 3 gălbenușuri, ·
  • 100 ml suc de portocală (4 portocale), ·
  • 1 linguriță coajă de portocală, ·
  • 50 g zahăr, ·
  • Un praf de sare, ·
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • Decor:
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • Migdale rumenite,
  • Frunze de mentă,
  • Felii de portocală, uscate
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta cu crema frangipane si orange curd:

 

Orange curd:

Pregătești mai întâi orange curd, pentru că trebuie să stea la răcit 3 ore. Eu am făcut cu minimum de zahăr, însă poți să o faci mai dulce, dacă vrei.

Pui într-o crăticioară gălbenușurile cu sarea, zahărul, sucul și coaja de portocală. Amesteci bine cu un tel și pui pe foc mic, amestecând tot timpul. Când s-a topit zahărul, adaugi untul moale, tăiat cubulețe, câte un cub, amestecând tot timpul, iar după ce s-a  topit, adaugi următorul cubuleț. Se mai lasă pe foc până s-a îngroșat ușor. Dacă amesteci cu o lingură de lemn și dai cu degetul pe dosul lingurii, peste cremă, iar aceasta nu curge, atunci este gata. Dai de pe foc și strecori, pentru a înlătura coaja de portocală. Acoperi cu folie alimentară și lași la răcit pe masă 10 minute, apoi o dai la frigider.

 

Aluatul de tartă:

Amesteci într-un bol făina de patiserie cu untul tăiat cubulețe și un praf de sare, cu o ustensilă pentru frământat sau cu o furculiță, ca să fărâmițezi. Pentru un aluat fraged, trebuie ca untul să fie rece. Eventual, îl poți da pe răzătoare. Adaugi gălbenușul și amesteci, apoi suc de portocală, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 60 ml). transferi aluatul pe masă. La început este sfărâmicios, dar pe măsură ce îl frămânți, o să vezi că se leagă. Nu trebuie frământat mult, ci doar până capătă formă. Dai la frigider până faci crema frangipane.

 

Crema frangipane:

Bați cu mixerul toate albușurile cu sare și îndulcitorul, până obții o spumă moale. Adaugi untul tăiat cubulețe, amestecând, apoi gălbenușul. Aluatul are tendința să se separe, dar nu are nimic. Acum adaugi migdalele și făina și amesteci cu o spatulă și vei simți că amestecul s-a îngroșat.

 

Coacere:

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi în foaie subțire și îl transferi într-o formă de tartă. Eu am folosit o tavă ceramică tapetată cu ulei tip spray, plus o hârtie de copt pe fund.

Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit. Poți face niște mici decorațiuni din el, pe care le coci separat, pentru 8 minute, la foc mediu.

Torni crema frangipane peste aluat și nivelezi cu o spatulă.

Dai tava la cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru.

O lași la răcit.

 

Montare și decor:

După ce s-au răcit bine toate, torni orange curd peste tartă și nivelezi frumos. Bați frișca lichidă până capătă o consistență mătăsoasă. Decorezi cu felii de portocală, migdale, frunze de mentă, ornamentele de aluat și frișcă.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/tarta-cu-crema-frangipane-si-orange-curd.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu crema frangipane si orange curd" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sufleu de ciocolata alba