Am această rețetă de câtva timp și deși denumirea ei este de ”șarlotă”, evitam mereu acest cuvânt, știind că șarlota este o cremă preparată din: lapte, ouă, frișcă și gelatină...Totuși, pentru că mai există un sens al cuvântului ”șarlotă”, și anume acela de ”preparat cald, sau rece de patiserie, realizat dintr-o spumă, sau un piure, într-o formă tapetată de șarlotă cu pișcoturi”, am revenit la denumirea pe care i-a dat-o persoana care mi-a furnizat rețeta.
Ca de obicei, ”am operat” câteva modificări în rețeta primită și cred că a fost o idee foarte bună, căci șarlota a ieșit mai bună decât prima dată, când am respectat întocmai indicațiile.
Este o șarlotă fină, moale și delicioasă, căreia merele, călite în unt și stafidele înmuiate în esență de rom îi dau un gust excelent... În plus, se prepară destul de ușor și nici nu este foarte scumpă.
În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care șarlota stă la rece, în frigider.
Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom.
Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se amestecă des în cratiță, pentru ca toate cubulețele de mere să se călească uniform și să absoarbă untul.
După acest interval de timp, se adaugă zahărul pudră, vanilia și stafidele înmuiate în rom și se fierb la foc mic, timp de 20-25 de minute, până ce compoziția se leagă bine și scade zeama lăsată de mere. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească.
Se prepară siropul din apă și zahăr și când este gata, se lasă la răcit și abia după aceea se adaugă esența de rom (se poate folosi esența de rom în care s-au înmuiat stafidele).
Se umezește forma pentru șarlotă și se pune apoi în ea folie alimentară, lăsând-o să depășească mult marginile, pentru a fi mai ușor de răsturnat pe platou.
Se umezesc rapid pișcoturile (timp de 1 secundă) în siropul răcit și se tapetează cu ele forma de șarlotă, de jur împrejur și la bază. Se toarnă apoi un strat de piure de mere și altul de pișcoturi, iar după un alt strat de piure se termină cu ultimul strat de pișcoturi, care va constitui baza șarlotei.
Se acoperă șarlota cu o folie alimentară, și se dă la frigider, până a doua zi.
A doua zi se scoate șarlota din frigider, se răstoarnă ușor pe platou și se decorează după preferință, cel mai bine cu frișcă naturală, preparată în casă, din ingredientele scrise în listă.
Se ține la frigider, până ce se termină.
1
Piureul de mere trebuie foarte bine scăzut, ca să se lege.
2
Nu adăugați esența de rom în sirop, decât după ce acesta s-a răcit.
3
Umeziți cu apă forma de șarlotă, pentru ca folia alimentară să adere perfect.
4
Lăsați folia alimentară mult peste marginile formei, ca să vă fie ușor să scoateți șarlota din ea.
5
Umeziți pișcoturile doar o secundă în sirop, ca să nu se înmoaie prea tare.
6
Puteți pune doar un strat de pișcoturi la bază și unul la suprafață (așa cum am făcut eu) dacă forma de șarlotă nu este suficient de înaltă.
7
Lăsați șarlota peste noapte la frigider, ca să se închege.
8
Faceți frișca din smântână naturală grasă și rece.
9
Țineți șarlota la frigider, până ce se termină de mâncat.