Când am postat rețeta de salam de biscuiți de post am anunțat că voi face și unul de frupt, mult mai bun. Astfel, am înlocuit margarina cu unt și am adăugat ingrediente delicioase, (alune și ulei din alune de pădure) pe lângă vișine din dulceață, nucă de cocos și arome...
Din ingredientele de mai jos am făcut 4 bucăți de salam de biscuiți, cam de câte 15 cm lungime fiecare și cu diametrul de aproximativ 5,5-6 cm.
Alunele se pregătesc din timp (se sparg și se opăresc, pentru a fi curățate de pielițe) după care se rumenesc ușor în cuptor.
Se mărunțesc biscuiții, iar rahatul se taie cubulețe, cu laturile de aproximativ 1 cm.
Se face un sirop/sos bine legat din: apă, zahăr și cacao, în care se adaugă untul, ca să se topească.
Se amestecă biscuiții sfărâmați, cu rahatul tăiat cubulețe, cu vișinele din dulceață și cu sosul de cacao. Se amestecă bine ingredientele și se mai adaugă sirop din dulceață, esența de rom, uleiul de alune de pădure și 3-4 linguri de nucă de cocos, ca să se lege bine compoziția. Se amestecă ușor, până ce compoziția este uniformă și bine legată.
Se întinde pe planșetă o folie alimentară pe care se presară nucă de cocos și se pune cu lingura compoziția preparată. Se adaugă alunele de pădure. Se rulează compoziția cu ajutorul foliei alimentare, având grijă ca alunele de pădure să rămână în interior și ruloul de salam de biscuiți să fie ”învelit” în nucă de cocos.
Se înfășoară ruloul în folie, se leagă la capete și se mai strânge/modelează, pentru a-i da forma rotundă a unui salam și pentru a-l lega și mai bine, prin presare.
Se procedează la fel, până la epuizarea compoziției.
Bucățile de salam se țin la frigider, până a doua zi, când se taie felii groase cam de 1,5 cm.
Se ține la frigider până la epuizare.
1
Se pot folosi și stafide umezite în esență de rom, în prealabil.
2
Rulați strâns salamul de biscuiți, ca să se lege, să nu se desfacă.
3
Salamul de biscuiți poate fi făcut și de dimensiuni mai mari (ca lungime și grosime), dar mie mi se pare că aceste dimensiuni din rețetă sunt cele mai potrivite.
4
Înainte de a-l tăia, salamul trebuie să stea câteva ore la frigider, ca să se lege și să nu se desfacă.
5
Nu tăiați feliile de salam de biscuiți prea subțiri, ca să nu se desfacă. Eventual, înainte de porționare, puteți ține salamul de biscuiți în congelator, timp de 10-15 minute. Apoi el se va tăia mai frumos și mai bine.