Desert rulada de Craciun

de Ancutsa in Prajituri, 20 Dec 2018 | 3017 vizualizari

 

Una dintre prăjiturile copilăriei mele este rulada, pe care ne-o făcea mama cu multă dragoste şi pe care noi o umpleam de fiecare dată cu altceva, de aceea pentru mine este o reţetă românească.
Acum am gătit eu pentru ai mei şi am ales să o adaptez perioadei sărbătorilor, de aceea am adăugat nucă rumenită şi măcinată în compoziţia ruladei, ceea ce a făcut-o pufoasă şi foarte gustoasă.
Am creat un model special cu sania Moşului, trasă de reni, pe care l-am copt doar 2 minute, apoi am adăugat restul de aluat şi am mai copt-o cam 15 minute. Eu am umplut-o cu gem de caise, apoi am turnat pe ea ciocolată cu lapte şi am decorat-o cu fulgi de cocos, perluţe şi fulgi de nea din zahăr.

"Reţetă românească"

 

INGREDIENTE

  • 5 ouă M,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 lingură zahăr pudră vanilat (de casă),
  • 4 linguri făină,
  • 2 linguri nucă rumenită şi măcinată,
  • 150 ml ulei,
  • un praf de sare,
  • o linguriţă praf de copt,
  • 1 linguriţă de cacao,
  • Pentru umplut:
  • gem de caise, după gust,
  • Pentru decorat:
  • 80 g ciocolată cu lapte,
  • perluţe colorate din zahăr,
  • fulgi de nea din zahăr,
  • fulgi de cocos, după gust,
  • opţional zahăr colorat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert rulada de Craciun:

 

Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, se adaugă treptat zahărul, zahărul pudră vanilat, apoi gălbenuşurile unul câte unul. Se toarnă uleiul în fir subţire, mixând. Apoi se adaugă făina, nuca rumenită şi măcinată şi praful de copt, omogenizând uşor cu o spatulă, de jos în sus.

 Se obţine o compoziţie moale, aerată. Se dau deoparte cam 2 linguri din aluat pentru a se amesteca împreună cu puţină cacao. Se toarnă într-un poş şi se desenează pe o hârtie de copt sania Moşului cu renii. Eu am făcut o schiţă pe spatele hârtiei, pentru a-mi fi de ajutor. Opţional: puteţi testa modele de fulgi amestecând puţină compoziţie albă cu zahăr colorat.

 Se coace acest model, la foc potrivit, numai 2 minute, atât cât să se închege. Se scoate, se toarnă restul aluatului în tavă. Mie mi-a rămas din compoziţia în care pusesem cacao, aşa că am turnat-o pe deasupra pentru un aspect marmorat. Se dă înapoi la cuptor pentru aprox 15 minute, astfel încât să devină uşor aurie, dar să rămână pufoasă.

 Când este gata, se scoate pe un prosop de bucătărie pe care am presărat zahăr pudră şi se rulează cu grijă. După ce se răceşte, se umple cu gem de caise sau orice vă place.

Pentru decor: se topeşte ciocolata pe baie de abur şi se toarnă peste jumătate din ruladă, pentru a nu-i acoperi modelul cu renii. Se presară fulgi de cocos, preluţe şi fulgi de nea din zahăr. Eu am tăiat câteva felii, ca să-mi încapă pe platou, aşa că ies cam 12 porţii în total.

 Timp de coacere: aprox 17 min

Timp de pregătire: 40 min

Porţii: 12

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/12/rulada-de-craciun.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert rulada de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1000 lei
2999.99 lei
1999.99 lei

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (24)

Ancutsa 1

02.01.2019, 12:58

Mihaela, multumesc frumos!

miki_a 1

03.01.2019, 03:17

Foarte frumoasă!

Ancutsa 1

03.01.2019, 10:29

Multumesc frumos, Mihaela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu zmeura si ciocolata de post

de Rocsi 9

ieri la 20:40

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

pe 15.11 la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu umplutura de mere si crema de vanilie