Este chiar minunată o astfel de ruladă cu mac și cremă de ciocolată!
Îmi place să simt macul ronțăind în dinți, iar aroma de lămâie este preferata noastră, ca să nu mai spun de crema de ciocolată, care place tuturor.
Pentru foaia de ruladă, separăm albușurile de gălbenușuri, presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul alternând cu zeama de lămâie și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Adăugăm, treptat, gălbenușurile, câte unul sau chiar două și le încorporăm în bezea, cu mișcări circulare, de jos în sus, folosind o spatulă.
Apoi încorporăm macul, coaja rasă de lămâie, esența și la final, făina cernută.
Tapetăm tava(28/40 cm) cu hârtie de copt, întindem compoziția în ea și o coacem pentru 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Facem și testul cu scobitoarea să ne asigurăm că foaia de ruladă este bine coaptă.
Umezim un ștergar de bucătărie și răsturnăm foaia de ruladă peste el, apoi o rulăm împreună cu ștergarul și o lăsăm să se răcească așa rulată.
Procedăm așa, pentru a nu se rupe foaia de ruladă și a-și păstra forma, după răcire.
Pentru crema de ciocolată, încălzim smântâna pentru frișcă, fără a o aduce la punctul de fierbere și topim în ea, ciocolata ruptă în bucăți mici, amestecând intens, până rezultă o cremă omogenă.
Oprim un sfert din ea, pentru decorarea ruladei, apoi o dăm la rece pentru minim 30 de minute, după care, o mixăm până devine spumoasă și încorporăm mascarponele în ea.
Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
Dacă se dorește o cremă mai dulce, se poate adăuga și o lingură sau două de zahăr pudră. Eu am preferat-o mai amăruie.
Desfacem foaia de ruladă, întindem crema peste ea, o rulăm din nou și o dăm la rece pentru 30-40 de minute, apoi, încălzim ciocolata oprită de la cremă, la bain marie sau la microunde și o întindem peste ruladă.
Presărăm nucă tăiată grosier și gata-i rulada cu mac și cremă de ciocolată.
Putem porționa rulada cu mac, lămâie și cremă de mascarpone, după ce se întărește glazura și o servim cu poftă, alături de un ceai sau o cafea.