reteta de preparare a papanasilor
Soțului i se făcuse poftă de papanași așa că am trecut la treabă. De această dată am folosit mai puțină făină deoarece am vrut să se simtă gustul de brânză. I-am servit cu dulceață de afine recent pregătită după rețeta https://www.bucataras.ro/retete/dulceata-de-afine-82984.html
reteta de preparare a papanasilor
Într-un castron pui brânza fărâmițată, apoi adaugi sarea, esența de lămâie si ouăle bătute. Amesteci până se omogenizează compoziția (eu am mărunțit-o cu ajutorul unui mixer vertical), apoi adaugi făina cu praful de copt si începi să o înglobezi cu o lingură, apoi o frămânți cu mâna, până obții un aluat care nu se lipește de mână, dar nici nu este tare.
Împarți aluatul in 13 bucăți mărișoare, pentru papanași și 13 bucăți mai mici pentru moț.
Bucățile mici le modelezi în formă de bilă, cele mari le rotunjești, le turtești și cu ajutorul degetelor formezi la mijloc o gaură pe care o largești ușor.
Pentru prăjit, folosești un vas de fontă sau o cratiță cu fundul mai gros. Torni in vasul ales uleiul și îl lași să se încingă pe foc potrivit până când o bucățică mică de aluat așezată in vas formează imediat bule de aer în jurul ei și plutește deasupra uleiului, apoi micșorezi focul. Prăjești pe rând papanașii până când se rumenesc frumos.
Scoți papanașii pe hârtie absorbantă, pentru a îndepărta uleiul în exces.
Servești papanașii calzi, cu smântână și dulceață.