Pot să vă spun că a fost foarte apreciată combinația aceastei prăjituri, de cei care au savurat-o!
Și nu se prepară greu deloc, dacă sunteți familiarizați cu foile pe dosul tăvii.
Necesită doar puțin mai multă răbdare, mai ales pentru că nu se poate servi imediat ci în câteva ore, iar pofta va fi mare, mare. :)
Pentru compoziția de mere, curățăm merele, le trecem prin robot, urmărind să obținem bucățele neuniforme, că dau mai bine ca aspect. Adăugăm zahărul și transferăm vasul pe foc, amestecând constant în mere să se caramelizeze uniform. Când sunt bine pătrunse și s-a format sirop, adăugăm scorțișoara, încorporăm untul, adăugăm grișul, amestecăm bine până se omogenizează și stingem focul. Dăm compoziția de mere la rece.
Pentru crema în două culori, amestecăm amidonul cu puțin lapte rece, iar restul de lapte îl punem la fiert cu puțină sare. Când atinge punctul de fierbere, adăugăm zahărul și, în fir subțire, amidonul diluat în laptele rece, amestecând intens pentru omogenizare. Fierbem crema până se îngroașe ca o budincă, apoi stingem focul și o împărțim în două părți egale. Într-o parte adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți și esența de vanilie. În cealaltă parte adăugăm ciocolata neagră și esența de rom. Amestecăm intens în creme până când ciocolatele sunt topite și cremele omogenizate. Le lăsăm la rece, după care încorporăm câte 250 g de mascarpone în fiecare.
Pentru prepararea foilor pe dosul tăvii, cernem 1/2 din cantitatea de făină, într-un vas și o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul. Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, adăugăm oul și smântâna și omogenizăm amestecul. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo amestecul de mai sus, apoi încorporăm făina de pe margini. Până aici folosim mixerul cu brațele pentru prăjituri. Apoi putem folosi brațele pentru aluaturi. Împărțim compoziția în două părți aproximativ egale. Într-o parte adăugăm cacaua, esența de rom și făină cât să obținem un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm. În cealaltă parte adăugăm esența de vanilie și restul de făină, dar la fel trebuie să obținem un aluat nelipicios. Lăsăm cele două aluaturi la odihnit 15 minute, acoperite cu folie, timp în care preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Apoi, întindem aluaturile, pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină. Coacem cele două foi pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade, apoi le lăsăm să se răcească.
Cum asamblăm prăjitura? Așezăm în interiorul tăvii foaia albă și întindem peste ea crema cu ciocolată amăruie. Nivelăm crema bine și așezăm peste ea un rând de biscuiți. Peste biscuiți întindem compoziția de mere, iar peste aceasta un alt rând de biscuiți. Urmează crema cu ciocolată albă și la final foaia de aluat cu cacao. Acoperim prăjitura cu o folie, punem un tocător peste ea și o dăm la rece pentru 3-4 ore, sau de pe o zi pe alta, dacă avem răbdare. Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, folosind diverse ustensile pentru decor, niște forme de silicon cu decupaje, în cazul meu. O porționăm folosind un cuțit cu lamă subțire pe care o trecem prin apă rece la fiecare tăietură.
Să vă fie de folos!
1
Tava mea a avut dimensiunile 23/40 cm, dar se poate folosi o tavă și mai mare, dacă nu se dorește o prăjitură foarte înaltă.
2
Grișul din compoziția de mere este opțional, se adaugă doar dacă se formează mult sirop.
3
De asemeni, grișul se poate înlocui și cu amidon, în aceeași cantitate.