Desert prajitura Sfintilor Constantin si Elena

de Constelatialeu in Prajituri, 21 Mai 2022 | 4741 vizualizari

 

Pentru ca am si eu in familie sarbatoriti am zis sa fac si ceva dulce, asa ca de sarbatoare. Nu prea sunt in parametrii optimi dar pana la urma am incropit o prajitura, nu este ea chiar aspectoasa dar e gustoasa ( asa au zis cei care au mancat, eu nu zic sa nu ma laud).

 

INGREDIENTE

  • Foaie de bezea cu alune de padure tava dimensiuni 25/35 cm
  • 150 g albusuri
  • 150 g zahar
  • 100 g alune de padure prajite si macinate
  • 20 g amidon
  • 20 g cacao
  • un praf de sare
  • Foaie cu bezea si nuca macinata 2 buc, se repeta cantitatile
  • 150 g albus
  • 150 g zahar
  • 120 g nuca prajita si macinata
  • 20 g amidon
  • un praf de sare
  • Crema
  • 600 g smantana pentru frisca 30 % grasime ( de preferat sa fie mai grasa 36 sau chiar 40% grasime)
  • 300 g lapte condensat
  • 1 pliculet vanilie bourbon
  • Ciocolata rasa, presarata peste crema
  • Ciocolata topita pentru glazurat
  • cirese confiate pentru ornat
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Sfintilor Constantin si Elena:

Foaie de bezea cu alnune de padure : Pentru ca am multe albusuri stranse la congelator si pentru ca imi plac mult foile de bezea cu nuca, alune sau simple, imi place sa le umplu cu diverse creme. Albusurile decongelate le-am pus intr-un castron am adaugat un praf de sare si am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat alunele prajite si macinate cu amidon si cacao, apoi le-am adaugat peste bezea si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dim de 25/35 cm si inaltime de cca5-6 cm. Am intins unuform compozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min sau pana cand se dezlipesc usor marginile de hartia de copt. Am scos foaia din cuptor si din tava si am desfacut repede hartia de copt, am lasat sa se raceasca  bine, eu am facut foile cu o zi inainte.

Foaie de bezea cu  nuca macinata : Albusurile decongelate le-am pus intr-un castron am adaugat un praf de sare si am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat nuca prajita si macinata cu amidon , apoi le-am adaugat peste bezea si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dim de 25/35 cm si inaltime de cca5-6 cm. Am intins unuform compozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min sau pana cand se dezlipesc usor marginile de hartia de copt. Am scos foaia din cuptor si din tava si am desfacut repede hartia de copt, am lasat sa se raceasca  bine. Am repetat inca odata toata procedura. Am avut nevoie de 2 foi  cu nuca.

Dupa ce sau racit foile le-am asezat una peste alta si le-am taiat marginile.

Crema : Smantana pentru frisca si lapte condensat le-am scos de la frigider, trebuie sa fie reci, le-am asezat intr-un castron de inox pe care l-am tinut 30 min la frigider, apoi am inceput sa mixez, la inceput la viteza mai mica, apoi la viteza mare, pana am obtinut o crema ferma, la final am adaugat si vanilia bourbon si am mai mixat 1 min. Am dat-o la rece pana am asamblat prajitura

Asamblare : Am asezat prima foaie de bezea cu nuca, am intins o parte din crema peste care am ras putina ciocolata, peste crema am asezat foaia de bezea cu alune de padure, crema si ciocolata rasa, apoi ultima foaie de bezea cu nuca. Am oprit crema si pentru ornat. Deasupra prajiturii am turnat ciocolata topita. Am dat prajitura la frigider vreo 1 ora, apoi cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte am portionat prajitura, apoi am decorat-o cu crema oprita si deasupra am pus cate-o cireasa confiata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Sfintilor Constantin si Elena" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Biscuiti glazurati