Desert prajitura " Petre Roman"

de Ina in Prajituri, 9 Noi 2012 | 114006 vizualizari

 

O alta prajitura migaloasa, dar care merita tot efortul. Nu ma intrebati de ce se numeste asa, pentru ca eu asa am preluat-o. Probabil pentru ca e dungata precum puloverul de la revolutie, al lui nea' Petrica ? :)) :-??

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 9 oua
  • 9 linguri cu lapte
  • 9 linguri cu miez de nuca macinata
  • 18 linguri de zahar
  • 9 linguri de faina
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 praf de sare

Crema:

  • 3 galbenusuri
  • 0,5 litri lapte
  • o budinca de vanilie
  • 150 g zahar tos
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • extract de vanilie

Caramel :

  • 300 g zahar

Glazura :

  • 150 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa fierbinte
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura " Petre Roman":

Blat:  Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul (doar cele 18 linguri de zahar tos) si laptele, apoi galbenusurile, faina si nuca. La final adaugam praful de copt si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru 20 minute, avand grija ca la jumatatea perioadei sa intoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniforma (in functie de cuptor). 

Procedam la fel cu celelalte doua blaturi.

Crema: Galbenusurile cu zaharul, laptele si budinca de vanilie se amesteca si se fierb pana se ingroasa ca o smantana. Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahar pudra si cateva picaturi de extract de vanilie. Cand crema s-a racit, se amesteca cu untul batut. 

Glazura:  Se amesteca bine ingredientele pana dispar cocoloasele de cacao, apoi se toarna fierbinte peste prajitura si se niveleaza cu o spatula sau cutit cu lama lata.

Asamblare: Peste primul blat intindem jumatate din crema de vanilie si acoperim cu blatul al doilea, peste care turnam caramel fierbinte facut din 300 g zahar ars. 

Lasam caramelul sa se raceasca , intindem peste el restul de crema de vanilie si acoperim cu al treilea blat. 

Decoram cu glazura de ciocolata si lasam prajitura la rece pentru cel putin 24 ore, timp in care caramelul se va topi si va insiropa blatul central, dand astfel prajiturii un aspect deosebit si o aroma incredibila, alaturi de crema de vanilie.

Portionam si servim cu incredere si fara retinere  :))

TIPS-URI

1

Cand preparam caramelul avem grija ca zaharul ars sa fie lichefiat complet. In caz contrar acesta nu se va topi complet pe blat si vom obtine o prajitura cu cranturi.

2

Reteta, asa cum am preluat-o eu, spunea sa facem un blat pe care-l vom taia in 3 felii (ca pe tort), dar pentru a nu ma complica prea tare, eu impart cantitatile ingredientelor in 3 parti egale si coc, separat,  3 blaturi. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura " Petre Roman"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (80)

CorinaRamona 1

31.10.2018, 04:08

nu inteleg care celelalte 2 blaturi ?
?

mai trebuie inca 18 oua ?

CorinaRamona 1

31.10.2018, 17:15

cred ca vrei sa zici asa ;compozitia de blat se imparte la 3 si se coc 3 foi ...

cristeena20 1

23.08.2020, 14:30

Ina, m-ai omorat cu prajitura asta!!! si eu vreau! o pun la favorite sa o fac intr-o zi. In copilarie doar am mancat....Bravo!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Snickers