O reteta veche, din caietul cu retete al mamei, pe care nu o facusem de mai bine de 20 de ani.
Punem intr-o craticioara ingredientele pentru foi, in afara de faina si bicarbonat. Le punem la foc mic si amestecam continuu pana amestecul se omogenizeaza si se incalzeste. Turnam amestecul cald peste faina, adaugam si bicarboatul stins cu putina zeama de lamaie si framantam un aluat pe care il impartim in 4 parti egale.
Intindem fiecare foaie pe hartie de copt, o intepam cu o furculita din loc in loc si o coacem pe fundul unei tavi. Coacem pe rand toate cele 4 foi.
Pentru crema alba, fierbem laptele cu faina. Cand s-a ingrosat, dam jos vasul, punem zaharul vanilat si lasam crema sa se raceasca. Mixam untul la temperatura camerei cu cu zaharul, apoi adaugam pe rand cate o lingura de crema.
Pentru crema neagra punem la foc toate ingredientele, mai putin romul. Dam cateva clocote, oprim focul, adaugam romul si lasam sa se raceasca.
Montam prajitura. Peste prima foaie punem jumatate din crema alba, apoi o alta foaie, jumatate din crema neagra, alta foaie, restul de crema alba, ultima foaie. Acoperim cu ceva greu si dam la rece pentru cateva ore. Incalzim putin crema neagra ramasa si o turnam deasupra, apoi lasam la rece pana in momentul servirii cand o portionam.