Cu pere de vară parfumate, cu aromă de scorțișoară, dar și de vanilie, e o încântare pentru ale noastre papile, Prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie!
Blatul nisipos și crumble deasupra, s-au combinat perfect cu perele de la mijloc și crema de brânză.
M-am inspirat de la rețeta Andrei de Prajitura cu pere si branza de vaci, dar am și savurat o astfel de prăjitură la una din întâlnirile bucătărașilor, de la Ancuța Drăghici!
Eu am adăugat și amidon pentru consistență, atât în compoziția de pere cât și în cea de brânză și nu am folosit praful pentru budincă de vanilie.
Nu am folosit nici esență de pere, ci am folosit esență de vanilie.
De asemeni am mai ajustat cantitățile, mai ales la zahăr pe care l-am redus după gustul nostru.
Pregătim, mai întâi, perele.
Le curățăm de coajă și semințe și le tăiem în felii grosiere.
Fiind pere de vară, mai coapte se mai strivește miezul, așa că eu nu le-am mai preparat pe foc.
Adăugăm zahărul peste ele și scorțișoara și le amestecăm bine, apoi le dăm la rece pentru 20-30 de minute, timp în care zahărul se topește și se formează sirop.
În funcție de cât sirop se formează, adăugăm amidon. Eu am adăugat 1 lingură mai cu vârf.
Pregătim aluatul pentru Prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie
Amestecăm făina cu zahărul și sarea și adăugăm untul topit, amestecând intens până la omogenizare.
Vom obține un aluat nisipos ca și cel de crumble.
Pregătim crema de brânză.
Amestecăm brânza cu zahărul și untul moale, adăugăm și esența, apoi încorporăm cele două ouă.
În funcție de consistența amestecului, adăugăm amidon, sau griș.
Eu am adăugat 2 linguri rase de amidon, pentru că brânza mea a fost mai zemoasă, fiind brânză proaspătă de la țară.
Asamblăm prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie într-o tavă de 25/25 cm.
Ungem tava cu puțin unt și presărăm puțină făină, apoi întindem în tavă 3/4 din aluat direct în tavă, presându-l cu mâinile.
Peste aluat întindem perele, deasupra lor, crema de brânză, iar peste aceasta sfărâmăm aluatul oprit.
Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește bine prăjitura.
Nu uităm să preîncălzim cuptorul cu aproximativ 15 minute înainte, sau după cum își cunoaște fiecare cuptorul.
Lăsăm, apoi, prăjitura să se răcească pentru a o putea porționa frumos.
O pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.