Merele se curata si se dau pe razatoarea mare, apoi se presara cu zaharul si cu scortisoara si se lasa sa se inmoaie. Intre timp se prepara aluatul.
Se cerne faina si se adauga untul, se framanta bine pana se omogenizeaza bine si devine un aluat sfaramicios. Se adauga si zaharul si se amesteca cu ingredientele uscate.
Se sparg ouale, se adauga sarea, bicarbonatul stins cu zeama de la o lamaie, peste ele se pune o lingura de smantana, apoi se incepe la amestecarea aluatului pana se formeaza un aluat care sa se poata intinde cu sucitoarea. Daca este cazul, se mai completeaza cu smantana cat este cazul. Compozitia rezultata se imparte in doua. Prima bucata se intinde cu sucitoarea si se pune in tava unsa si tapetata cu unt. Peste prima foaie se presara grisul, apoi se storc merele si se intind peste foaie. Peste merele intinse se intinde si a doua foaie.
Tava se da la cuptorul preincalzit la copt timp de 45 de minute, la 150 de grade C.
Cand este rece, se pudreaza cu zahar vaniliat.
1
Grisul se intinde peste foaie pentru a absorbi din zeama lasata de mere la copt
2
ultima foaie se inteapa cu furculita pentru a iesi aerul dintre foi si a se coace si merele
3
cu cat aluatul este framantat mai bine si mai repede, cu atat va fi mai fraged si pufos