Din ultimele afine (de pădure) pe care le aveam la congelator am făcut o prăjitură cu gris, foarte bună, moale, fragedă și răcoritoare. O prăjitură recomandată celor care vor să evite făina...
Se mixează untul cu zahărul tos și cel vanilinat, după care se adaugă ouăle, unul câte unul și praful de copt.
Separat, se amestecă bine grisul cu smântâna și se lasă 20 de minute, ”la odihnit”.
Apoi se încorporează treptat compoziția cu gris în cea cu ouă, se omogenizează și se toarnă în forma de copt dorită, unsă cu unt în prealabil.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie (180 grade) pentru 30 minute.
Când prăjitura este gata, se scoate din cuptor, se presară pudră de scorțișoară, sau zahăr pudră și apoi se lasă să se răcească, după care poate fi porționată.
1
Mixați bine unutl moale cu zahărul tos și cel vanilinat, până ce nu se mai simte. Abia apoi se poate adăuga treptat compoziția cu gris.
2
În compoziția cu gris se poate înlocui smântâna cu un iaurt gras, dar acest din urmă este mai apos și din această cauză, iar prăjitura poate ieși clicoasă.
3
Cine dorește, poate adăuga mai mult praf de copt; eu am redus cantitatea indicată de rețeta originală și tot a ieșit foarte bine.
4
În loc de afine, puteți folosi altfel de fructe, mici și mai puțin zemoase.
5
Odată prăjitura scoasă din cuptor, se poate presăra pe ea: pudră de scorțișoară, sau zahăr pudră.
6
Nu porționați prăjitura decât după ce s-a răcit.