"Retete festive de iarna"
Blat:
Crema cu lapte condensat:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile, inclusiv cele 5, se mixeaza cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana ce acesta se dizolva iar spuma devine tare si lucioasa. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste spuma. Se amesteca cu o spatula pentru incorporare. Faina, nuca si praful de copt se amesteca impreuna. Se toarna peste spuma in 2-3 reprize si se amesteca cu grija pana la incorporare.
Se toarna compozitia in tava cu dimensiuni de 22x33 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine.
Crema cu lapte condensat: Intr-o oala cu fundul dublu se amesteca cu telul faina, zaharul si zaharul vanilat. Se toarna treptat laptele, amestecand sa nu se faca cocoloase. Se transfera oala pe foc si se lasa sa fiarba pana incepe sa se ingroase ca o budinca, avand grija sa amestecam mereu pentru a nu se prinde de fund. Dupa ce s-a obtinut consistenta dorita, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
Intre timp se pune gelatina la hidratat in cei 50 ml apa. Ciocolata se rupe bucati si se incalzeste impreuna cu frisca pana ce se topeste. Se lasa sa se raceasca.
In crema de lapte racita se adauga laptele condensat si se mixeaza bine. Se adauga apoi ciocolata topita si racita si se mixeaza. La final se pune gelatina incalzita inainte, atata timp cat sa se dizolve granulele. Se amesteca totul bine si se lasa 15 minute sa se odihneasca.
Blatul se taie in doua pe orizontala. Se asaza o parte pe o tava. Se unge cu jumatate din cantitatea de crema apoi se pune deasupra al doilea blat. Se unge cu restul de crema, se niveleaza frumos si se presara deasupra nuca macinata.
Se da la rece pentru cateva ore dupa care se poate portiona si servi.
Pofta buna!
1
Se poate presara deasupra nuca de cocos, ciocolata razuita, orice aveti la indemana.
2
Daca nu aveti lapte condensat, adaugati in crema de lapte calda ciocolata cu lapte sau amaruie si veti obtine o crema de ciocolata.