Daca sunteti iubitori de dovleac si va place sa il consumati in aceasta perioada, va recomand si aceste placinte de post. Umplutura am imbunatati-o cu aroma de scortisoara, putin gem si a iesit o bunatate. Placintele servite calde, mai ales in aceasta perioada, nu pot fi decat o incantare. Merg bine cu un ceai, o cana de vin fiert sau o cana de lapte pentru cei care nu tin post. La mine in bucatarie miroase prea bine, asa ca va indemn sa le faceti si voi.
Incepeti cu umplutura, ca sa aiba timp sa se raceasca. Dati dovleacul pe razatoarea mare. Puneti intr-o cratita uleiul de cocos, dovleacul, gemul, zaharul si scortisoara. Cratita o puneti pe foc, amestecati la foc potrivit pana umplutura este scazuta si nu mai are lichid. O dati deoparte si lasati sa se raceasca umplutura.
Aluatul: Cerneti faina intr-un bol. Adaugati drojdia, zaharul si un praf de sare. Apa minerala o incalziti putin, cat sa fie calduta. O incorporati treptat peste faina, incepeti si framantati. Adaugati vanilia si esenta de portocale. Turnati ulei de cocos topit, cate putin si framantati. La final incorporati uleiul de floarea soarelui. O sa obtineti un aluat omogen, dar usor lipicios. Il acoperiti cu un prosp curat, il lasati la dospit la loc cald, pana isi dubleaza volumul. Presarati faina pe masa de lucru, rasturnati aluatul dospit si il il impartiti in 12 bucati. Luati fiecare bucata in parte, o intindeti, dar nu prea subtire, puneti cate o lingura plina de umplutura in mijloc. Formati placintele si le asezati pe o tava, pe hartie de copt. Aprindeti cuptorul, il setati la 180 de grade si il lasati 10 minute sa se incinga. Introduceti placintele pentru circa 30 de minute, pana sunt rumenite. Cand sunt gata, le scoateti din cuptor. Le puteti pudra cu zahar, puteti sa le ungeti cu un sirop, cum doriti voi. Le serviti calde. Daca va mai raman placinte, cat sunt calde, le puneti intr-un bol si le inveliti in folie alimentara ca sa nu se intareasca.
Pofta buna!