O placinta atat de aromata si de buna!
Topim untul impreuna cu zaharul pentru aluat, apoi il lasam sa se racoreasca putin. Batem oul cu drojdia si-l adaugam peste untul caldut. Adaugam si laptele, iar la final faina. Framantam si lasam 30 de min. la dospit.
Curatam merele si perele de coaja si le dam pe razatoarea cu zimti mari. Puteti folosi doar mere sau doar pere, eu asa am avut si le-am combinat.
Caramelizam fructele rase impreuna cu zahar dupa gust. Lasam pe foc aprox. 15-20 de min. adaugam si scortisoara la final.
Aluatul dospit il impartim in 2, o parte mai mare si una mai mica pentru grilajul de deasupra.
Intindem partea mai mare de aluat si il punem in tava unsa cu ulei. Lasam si margini de 1-2 cm pentru a plia peste placinta.
Intindem si cealalta parte de aluat si taiem fasii subtiri cu care formam grilajul. Pliem marginile laterale peste placinta. Putem sa facem si frunze, flori sau fiecare dupa imaginatie.
Ungem cu galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30-35 de min. Eu am presarat zahar deasupra imediat ce am scos-o din cuptor.
Acoperim placinta si o lasam sa se raceasca.
1
Aluatul se dospeste mai repede daca este pus in cuptorul cu microunde cu usa inchisa.
2
Se poate face doar cu mere sau doar cu pere si se poate adaga si gutui pentru un plus de aroma.