Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois

de Catalina L in Dulciuri, 6 Ian 2019 | 2260 vizualizari

 

Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se sarbatoreste pe 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.
Iata varianta facuta anul acesta.
Am folosit pudra de praline cumparata. O puteti face de casa daca doriti, iata reteta.
Praline: 100 g de zahar si 100 g migdale+alune
Produs de cofetarie casant, facut din migdale, alune si zahar caramelizat. Punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos oprim focul si adaugam migdalele si alunele. Le acoperim bine cu caramel apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit. Cand s-au racit le mixam pentru o obtine o pudra (sau continuam pana obtinem o pasta - ca pentru Prajitura Paris-Brest).
 
https://www.blogulluicatalina.com/2019/01/placinta-cu-ciocolata-galette-des-rois.html

 

INGREDIENTE

  • 1 aluat de foietaj
  • 100 g de ciocolata neagra
  • 1 ou intreg +1 galbenus
  • 50 g de zahar
  • 80 g de pudra de pralin
  • 30 g de unt
  • 1 galbenus+ 1 lingura de lapte pentru dorat
  • 1 figurina + 1 coroana
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois:

Incalziti cuptorul la 180 °C.

Intindem sau taiem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare).

Dati la rece.

Topiti ciocolata impreuna cu untul. Amestecati bine si lasati sa se raceasca.

Intr-un castron sau in bolul robotului frecati bine oul intreg cu galbenusul si zaharul.

Adaugati pudra de pralin si apoi ciocolata racita si amestecati bine.

Punem pe o placa tapisata aluatul mai mic.

Depuneti crema deasupra. Cu un penson ungem marginile cu ou batut sau cu apa .

Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Taiem si sudam marginile. Dati la rece 10 minute.

Decorati daca doriti cu aluatul ramas.

Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece.

Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.

Se coace in cuptorul incalzit la 180°C timp de 25 minute.

Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tarta cu fructe de padure