Desert pasca traditionala

de Oana in Dulciuri, 4 Apr 2017 | 17305 vizualizari

 

Nelipsita de Paste, pasca traditionala are un blat pufos de cozonac si o umplutura aromata cu branza de vaci, stafide si lamaie.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 250 ml lapte caldut
  • 100 g unt topit
  • un praf de sare
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou
  • 550 g faina
  • 120 g zahar
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa lamaie
  • coaja rasa portocala
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Umplutura:
  • 500 g branza de vaci
  • 100 g smantana
  • 4 oua
  • 50 g zahar
  • 2 linguri gris
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • 150 g stafide
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri zahar brun
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert pasca traditionala:

  • Aluat: Pune drojdia proaspata in laptele caldut, pune peste doua linguri de zahar si doua de faina si amesteca  bine cu un tel ca sa se dizolve drojdia.

  • Lasa amestecul sa creasca cam 15 minute, pana se umfla.

  • In bolul cu faina pune un praf de sare si fa o adancitura la mijloc.

  • Pune un ou si doua galbenusuri, zaharul, o lingurita de esenta de rom si coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala. 

  • Amesteca usor si toarna  amestecul de lapte si drojdie, incorporand bine.

  • Cand incepe sa se formeze aluatul,  pune cate putin unt topit si incepe sa framanti. Pune aluatul pe masa si framanta-l cam 10 minute pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini.

  • Daca mai este nevoie mai presara deasupra cate putina faina.

  • Pune apoi aluatul intr-un bol mai mare uns cu ulei, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l la dospit o ora. 

  • Intre timp prepara umplutura: pune peste stafide putina apa fierbinte si lasa-le sa se hidrateze

  • Peste branza de vaci scursa bine pune smantana, ouale si amesteca bine

  • Rade coaja de la o lamaie si pune si 2 linguri de zeama, apoi zaharul, 2 linguri de gris, vanilia si stafidele scurse de apa.

  • Amesteca bine si umplutura este gata.

  • Rastoarna aluatul crescut pe masa. Pastreaza o treime pentru baza si doua treimi pentru impletiturile de pe margini.

  • Intinde aluatul pentru baza pe o hartie de copt si pune-l intr-o tava rotunda cu pereti detasabili cu diametrul de 28 cm. Taie marginile ca sa arate frumos.

  • Toarna apoi umplutura de branza si pregateste decorul pentru margini.

  • Imparte aluatul in mici gramajoare si formeaza cate trei rulouri subtiri pe care le impletesti intre ele.

    Pune pasca la 180 de grade pentru 10 minute, sa se inchege putin branza, apoi aranjeaza impletiturile de jur imprejurul tavii, iar pe mijloc pune-le in forma de cruce. 

  • Unge aluatul impletit cu un galbenus de ou ca sa se rumeneasca frumos si presara putin zahar brun deasupra.

  • Pasca merge in cuptor tot la 180 de grade, cam 15-20 de minute, pana se rumeneste deasupra.

  • Cand este gata, scoate-o din tava si las-o pe un gratar sa se raceasca de tot inainte sa o tai.

TIPS-URI

1

Neaparat sa spalati bine lamaia si portocala cu apa calduta, ca sa nu aiba ceara!

2

Pune aluatul in cuptorul electric la 40 de grade ca sa creasca mai repede si sa fie ferit de curent.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pasca traditionala" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca si stafide