Pastele crestin e legat si etimologic, dar si istoric de sarbatoarea evreiasca "Pesah" (a eliberarii Israelitilor din robia Egipteana); conform Evangheliei dupa Ioan, Isus a fost rastignit si a murit in ziua in care, conform traditiei ebraice, erau sacrificati mieii in Templu, pentru festinul traditional din ziua urmatoare (de aici si paralela crestina a "sacrificarii lui Isus, ca Miel al lui Dumnezeu" ), cea mai importanta a Pesah-ului. In acesta saptamana a Pesah-ului, credinciosii evrei aveau/au voie sa manance numai paine din aluat nedospit (matza), caci in graba pregatirii "Exodului" (fugii) din Egipt, femeile israeliene o copsesera asa, nemaiavand timp sa lase aluatul sa dospeasca. Din acest motiv si "Pastele" (simbolizand "Corpus Cristi" ) oferit credinciosilor in timpul Euharistiei din noaptea de Inviere, este in cadrul bisericilor crestine de vest si armeneasca, o turtita din aluat nedospit. Cum Pasca https://dexonline.ro/intrare/pasc%C4%83/41314 este "coptura" (painea) cea mai traditionala de Paste in Romania (cozonac se face si de Craciun, si la Hramuri, si la Parastase, samd), mi se pare, in sensul celor scrise mai sus, chiar mai potrivita folosirea unui aluat nedospit la prepararea ei.