Navidad! Mă bucur foarte mult că ați comentat aici și vă mulțumesc pentru aprecieri! Apreciez în mod deosebit explicația privitoare la originea Paștelui creștin... Eu am făcut pască ani la rândul cu aluat dospit (pentru că în același timp făceam și cozonaci) și pentru că asta era rețeta de la mămica, nu pentru că ar fi o regulă că trebuie neapărat aluat dospit. Dar pentru că drojdia din aluat dă arsuri la stomac, m-am decis să fac păști, de acum înainte, numai cu aluat fraged. Care este mai puțin pretențios, se face mai repede, cu mai puțin efort și nu crește necontrolat în cuptor, putând fi modelat așa cum vrem. Deci nu există nimic care să susțină faptul că pasca trebuie să se facă neapărat cu aluat dospit. Unii așa s-au învățat, cu aluatul dospit (o spun din proprie experiență) dar cum nu este o regulă și este mai bine fără el, eu una am ales deja. Cu ce nu sunt de acord este pasca fără aluat. Aceea este budincă, nu pască (știu că asta nu va conveni celor care nu vor să mănânce aluaturi, dar există soluția ca aluatul să fie mai bun și mai puțin). Pasca este o prăjitură ritualică, nu se face decât pentru sărbători creștine (Paște, Înălțare și alte sărbători care se întâmplă să cadă între cele două sărbători menționate deja), iar aluatul, care are la bază făina (grâul) are o semnificație aparte în simbolistica religioasă...