Desert mucenici moldovenesti

de RuxyRux in Dulciuri, 8 Mar 2017 | 3596 vizualizari

 

Cred ca ar trebui declarati minune culinara :)))) ))) Deliciosi, minunati, uriasii mei insiropati!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg. faina patiserie (plus inca 4 linguri, plus inca 1/4 cana pentru infainat masa de lucru)
  • 4 galbenusuri (ar fi grozav sa puneti oua de la gaini de curte pentru culoarea deosebita)
  • 400 gr zahar ( eu de regula pun la kg de faina cand fac cozonac 500 gr. pentru ca imi plac dulci)
  • 130 gr unt
  • 400 ml lapte
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 3 linguri iaurt gras (eu am pus grecesc 10%)
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de portocala (BIO)
  • 1 cana de nuca macinata
  • 2 galbenusuri pentru uns + 5 linguri lapte + vanilie

Sirop:

  • 275 ml apa
  • 100 gr zahar
  • vanilie
  • esenta de rom
  • 3 linguri miere pentru uns
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert mucenici moldovenesti:

Faina cernuta se pune intr-un vas, praful de sare pe margine, in mijloc, drojdia uscata.

Intr-un vas larg, la foc mic, se pune laptele, in el, zaharul si vanilia si se amesteca pana la dizolvarea completa. Cand zaharul s-a dizolvat perfect, punem untul si il topim, tinem vasul tot pe foc mic, apoi il tragem de pe aragaz si punem iaurtul si galbensurile. Avem grija ca in acest moment compozitia sa fie calda, dar nu fierbinte.

Cand compozitia atinge temperatura optima, turnam peste faina din lighenas si framantam aluatul pana se omogenizeaza, la mine a fost nevoie sa mai adaug 4 linguri de faina.

 Ca sa aveti idee, este gata in momentul in care, atunci cand in timpul framantarii ridicati aluatul de la baza, sa se salte cu totul, sa nu ramana lipit. 

Am acoperit cu un servet curat aluatul.

Am pus lighenasul cu baza in alt vas mai largut cu apa fierbinte ca sa ajute cresterea si am lasat aproape de ochiul aragazului deschis.

Cand a crescut si si-a dublat volumul, am pregatit suprafata de intins, am infainat-o usor.

Am pus tot aluatul, l-am intors de cateva ori pe suprafata infainata apoi l-am mutat inapoi in lighenas.

Din bucata respectiva, am format doua snururi pe care le-am unit si prin rasucire am format opturile.

Mucenicii i-am asezat in tava de aragaz tapetata cu pergament si i-am mai lasat la crescut 30 de minute.

Inainte sa ii bag in cuptor, i-am uns cu galbenusurile amestecate cu lapte si vanilie.

Am copt mucenicii 30 de minute, la 180 de grade C.

Intre timp, am preparat siropul, am pus pe foc apa cu zaharul, vanilia si esenta de rom si am dat un clocot.

Cand mucenicii au fost gata, i-am scos din cuptor si i-am mutat, dupa ce s-au racit putin, intr-o tava mai mare si peste ei, am turnat siropul fierbinte, apoi i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca din belsug.

O minunatie!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

RuxyRux 1

10.03.2017, 23:16

Rocsi sunt sigura ca si ai tai au iesit minunat!

RuxyRux 1

10.03.2017, 23:16

Multumesc Georgi

RuxyRux 1

10.03.2017, 23:16

Multumesc Kytz!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 09:41

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura deliciu cu nuca - reteta gustoasa care te cucereste