Mini Pavlova - un desert de care nu te poti satura niciodata! Straturi - crocant, cremos, pufos - se completeaza cum nu se poate mai bine!
Crema
Crema de frisca
Intr-un bol curat si uscat puneti albusurile, tinute la temperatura camerei in prealabil, impreuna cu un varf de cutit sare.
Mixati albusurile pana obtineti o spuma pufoasa.
Adaugati otetul si mai mixati un minut.
Incepeti sa adaugati, treptat, zaharul, cate 2-3 linguri o data si mixati energic.
Dupa ce ati incorporat tot zaharul, mixati timp de minim 10 minute, pana ce cristalele din zahar nu se mai simt absolut deloc.
Aveti grija in alegerea bolului, acesta trebuie sa fie inalt, albusurile cresc foarte mult in volum.
Cand nu se mai simt cristalele de zahar, adaugati amidonul alimentar si mai mixati pana la omogenizare.
Preincalziti cuptorul la 130 grade C.
Pregatiti o tava in care ati pus hartie pentru copt. Spritati din compozitie cerculete de bezea cu diametrul de aproximativ 6-7 cm, iar apoi treceti cu compozitia doar pe lateralele cercului, de doua ori, obtinand astfel mini cosulete.
Eu am copt cate 12 odata. Nu a fost nicio problema ca albusul a ramas in bol in timp ce s-a copt prima tava.
Introduceti tava la cuptor si lasati 7-8 minute la 130 grade C, apoi reduceti focul la 105 grade C si mai coaceti 1 ora si 30 minute. Cosuletele trebuie sa fie uscate, tari la exterior, dar cand strangeti de unul, sa se crape usor. Nu trebuie lasate sa fie extrem de tari.
Le lasati la racit in cuptorul usor deschis.
In timp ce se coc, pregatiti crema si frisca.
Puneti intr-un bol mascarpone, 2 galbenusuri (eu am pus 2 din cele 5 ramase; am avut oua de la propriile gaini) vanilia si zaharul si mixati pana ce obtineti o crema cu consistenta ferma. Aveti grija ce mascarpone cumparati.
Daca aveti ceva impotriva galbenusurilor neprelucrate termic, le puneti intr-un bol impreuna cu zaharul si 2 linguri lapte si le mixati cateva minute pe baie de abur. Raciti bine, apoi adaugati peste mascarpone si mixati.
Crema de frisca o obtineti prin mixarea ingredientelor pana ce ajungeti la consistenta buna pentru ornat. Initial mixati usor 2-3 minute, apoi adaugati zahar dupa gust (puteti pune zahar pudra) si zeama le lamaie si mixati in continuare. Din nou grija la alegerea ingredientelor. Bun cu bun se face.
Asamblati cosuletele doar inainte de a le servi.
Le aliniati frumos :)) si puneti cate o lingurita din crema de mascarpone, nivelati, apoi puneti frisca intr-un posh si spritati frumos pe fiecare.
Asezati cate-o visina si-o frunzulita (era ok sa am frunzulite de menta) apoi serviti.
edit:27.07 – am repetat reteta si am copt mini cosuletele doar 1 ora si 5 minute si sunt perfecte! deci nu e neaparat sa le lasati o ora si 30, ies mai crocante