Și în post sunt bune dulciurile, gogoșile, în special, pentru că nu diferă prea mult de cele de frupt. Eu chiar le prefer pe cele de post, pentru că neavând ouă, sunt foarte moi și pufoase...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 22 gogoși pufoase de post.
Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă zahărul și drojdia, după care se încorporează făina, încetul cu încetul, adăugând mereu apă caldă, câte puțin, în așa fel încât aluatul rezultat să fie moale și elastic. Se încorporează pe rând cele 3 linguri de ulei și se frământă aluatul până ce devine nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, până ce-și dublează volumul.
Când aluatul a crescut, se pune pe planșeta presărată cu făină albă, se mai frământă puțin pentru a elibera aerul și pentru a-l face mai ferm, după care se împarte în două bucăți.
Din fiecare bucată de aluat se întinde o foaie groasă de 1-1,5 cm și se taie rondele, cu o formă specială.
Se prăjesc gogoșile la foc mic, în uleiul încins în prealabil, rumenindu-le frumos pe ambele fețe.
După ce s-au rumenit, gogoșile se iau cu o paletă, se lasă 1-2 minute pe hârtie absorbantă pentru a lăsa uleiul în exces, după care se presară cu zahăr pudră amestecat cu vanilie.
Sunt foarte bune, mai ales calde.
1
Pentru ca aluatul să fie bun, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Folosiți apă caldă, pentru frământat, nu fierbinte, pentru ca aluatul să nu se pripească.
3
Aluatul crește repede, dacă este ținut la căldură, ferit de curenții de aer rece.
4
Înainte de a decupa gogoșile, aluatul trebuie frământat puțin, pentru a pierde din volum, ca să devină mai ferm.
5
Înainte de a pune gogoșile la prăjit, încingeți bine uleiul.
6
Prăjiți gogoșile la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci să rămână rumene.
7
Gogoșile vor crește mai frumos, dacă le veți învârti în tigaie și nu le veți lăsa în același loc.
8
Țineți gogoșile 1-2 minute pe hârtie absorbantă, pentru eliminarea uleiului în exces.
9
Adăugați vanilie în zahărul pudră, pentru ca gogoșile să fie mai parfumate și mai apetisante.