O colega a adus azi la serviciu niste gogosi extrem de bune :X Ajunsa acasa mi-era gandul tot la ele asa ca, dupa ce i-am cerut colegei reteta ( de la tanti Tila :))) ) si am cautat si pe net retete similare, am purces la treaba :)
Batem ouale cu praful de sare, apoi adaugam zaharul si batem in continuare cu un tel para, pana obtinem o emulsie alba.
Incalzim laptele ( sa fie cald spre fierbinte ), adaugam drojdia si imediat turnam peste amestecul de ou cu zahar, omogenizand.
Adaugam vanilia si faina in ploaie, amestecand continuu, pana obtinem un aluat elastic care curge, dar mai gros decat la chec .
Lasam aluatul la loc cald sa se odihneasca, pana observam ca face basici si-si mareste volumul ( cca 30 minute ).
Punem intr-o tigaie adanca ulei la incins in cantitate de cca 2-3 degete, astfel incat gogosile sa pluteasca in ulei.
Tinem o lingura in uleiul incins , apoi cu ea luam din aluat ca la galuste si lasam aluatul sa curga singur in tigaie. La inceput aluatul se va duce pe fundul tigaii apoi, pe masura ce se vor coace, gogoselele se vor ridica la suprafata, rasucindu-se singure astfel incat sa se coaca uniform. Daca nu se rasucesc singure, avem grija sa le rasucim noi pentru a se coace pe ambele parti.
Scoatem gogoselele pe un prosop de hartie pentru a inlatura excesul de ulei, apoi le transferam pe un platou si le pudram cu zahar.
Sunt delicioase atat calde, cat si reci!
1
Cantitatea de faina adaugata depinde de tipul acesteia, dar si de marimea oualor.
2
Consistenta aluatului este perfecta atunci cand devine elastic, se desprinde usor de pe peretii vasului si seamana cu guma de mestecat.