,, aluaturi de casa,,
Retetă preluată de la Reghina Cebotari, doar că am schimbat forma iniţială cu una de flori.
Într-un castron se pun laptele cald, drojdia şi lingura de zahăr. Se lasă 10 minute la loc călduţ.
Oul se freacă cu cele 50 g zahăr, sarea, iaurtul şi esenţele. Peste această compoziţie se pune cea de lapte cu drojdie care a dospit un pic. Se amestecă bine, apoi totul se mută în vasul robotului căruia i se fixează cârligul de frîmântare.
Se adaugă făina cernută şi se amestecă la viteză medie, turnând untul topit lichid şi răcit în fir subţire.
Se frământă timp de 5 minute, apoi se scoate aluatul într-un castron uns cu ulei.
Se lasă la crescut pentru o oră.
Se cântăreşte aluatul şi se împarte ăn 10 bile egale.
Din fiecare bilă se face un cerc de aluat. În mijlocul lui se pune un fund de pahar cu diametrul mic, se apasă uşor şi se taie de jur împrejur cu un cuţit ascuţit în 5 sau 6 locuri, formând astfel petalele cărora le strângem vârfurile între degete.
Se pun florile în tava de aragaz tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă la dospit înca 30 de minute.
Se mai formează mijlocul cu fundul paharului dat prin făină de fiecare dată, apoi se umple căuşul cu gemul preferat.
Se ung petalele cu gălbenuşul amestecat cu lingura de lapte şi se presară cu zahăr.Se coc la 180 grade , fără ventilaţie , cu căldură sus/jos pentru 15 – 17 minute.
Poftă bună!