Ce poate fi mai bun decat un cremes ca la mama acasa, pe vremea cand eram copii si asteptam nerabdatori sa fie gata prajitura. Azi am refacut prajitura respectand intocmai pasii, de la a la z, masura fiind celebrul (pe vremea aceea) pahar de mustar. A iesit exact ca in copilarie. O minunatie, desertul perfect!!! :x
Aluatul: Intr-un vas, se amesteca untul la temperatura camerei cu faina pana se obtine o compozitie omogena. Se imparte in 3 parti egale si se lasa deoparte.
Pe masa de lucru, se pune restul de faina (1 pahar si jumatate), se adauga sarea si galbenusurile. Se amesteca usor cu degetele si se adauga apoi cate putin lapte (sau smantana) pana se obtine un aluat bun de framantat. Se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si nelipicios.
Se intinde aluatul intr-o foaie subtire. Se unge toata foaia cu o parte din compozitia de mai sus. Se impatureste astfel: dinspre dreapta spre stanga, pana la mijloc, cealalta jumatate se impatureste inspre dreapta, apoi partea de jos se indoaie in sus, iar partea de sus se aduce peste restul aluatului (vezi poze). Se da aluatul la rece pentru 15 minute,apoi se intinde din nou in foaie subtire si se unge cu a doua parte din compozitia de mai sus si se impatureste din nou, pastrand aceleasi miscari. Se procedeaza la fel si a treia oara. Dupa ce sta la frigider inca 15 minute, se intinde din nou, apoi se ruleaza ca un carnat, se taie in doua si se da la frigider pentru o ora.
Se ia apoi o bucata si se intinde la dimensiunea dorita in functie de marimea tavii. Se coace pe dosul tavii la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca. 15-18 minute (trebuie sa se rumeneasca frumos). La fel se procedeaza si cu a doua bucata. Se lasa foile la racit.
Crema: Pastaia de vanilie se despica si se scot semintele. Intr-o craticioara, se pune jumatate de litru de lapte la foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie (este singura care nu era trecuta in caietul vechi cu retete, era trecut zahar vanilat).
Intr-un castron, se amesteca galbenusurile cu zaharul si faina, turnand restul de lapte cate putin si amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Cand incepe sa fiarba laptele, se indeparteaza pastaia de vanilie si se toarna peste compozitia de galbenusuri amestecand. Se transfera castronul pe foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca, amestecand continuu pentru a nu se prinde de oala. Cand este gata, se lasa la racit.
Cele 6 albusuri se bat spuma tare cu un praf de sare si zaharul adaugat pe rand. Cand crema s-a racit complet, se adauga spuma amestecand usor pentru a obtine o crema pufoasa, aerata.
Intr-o tava, se asaza una din foi (care e mai frumoasa) si se toarna crema. Se intinde peste toata foaia si se niveleaza. Cealalta foaie se zdrobeste cat mai marunt si se presara apoi peste crema. Se da la rece, dupa care se portioneaza si se serveste cu mare drag si cu gandul la vremurile de odinioara.
Pofta buna!
1
Cea de-a doua foaie se poate pastra intreaga, eu am preferat sa o zdrobesc pentru ca imi amintesc ca se taia destul de greu prajitura.
2
Daca doriti o crema mai ferma (sa nu curga foarte tare), se pot adauga 1- 2 lg de faina in plus sau 1 plic de gelatina. Eu am preferat sa o pastrez exact ca pe vremea aceea.
3
Daca nu agreati albusurile in crema, inlocuiti-le cu frisca.
4
Intr-un pahar de mustar, intra 120 g faina alba.