Mi-au rămas niște albușuri de la o cremă și înainte de a face bezele, ca de cele mai multe ori, mi-am amintit de o rețetă cu albușuri de la o vecină. Preparatul este asemănător cu crema de zahăr ars, dar se face cu albușuri, destul de repede și este un deliciu. În plus, este o rețetă economică și la îndemâna oricui, ceea ce nu-i de ignorat... A fost atât de bun, moale și aromat, încât l-am terminat într-o zi, la o singură masă.
Mai întâi se caramelizează zahărul. Se toarnă zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic. Se lasă apoi siropul caramel la foc mic, să fiarbă și să scadă, până ce devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc și cu mare atenție se tapetează cu caramel, de jur împrejur. Se lasă apoi caramelul să se răcorească.
Cât timp se răcorește caramelul, se mixează spumă albușurile, mai întâi cu un praf de sare și după ce încep să ia volum, se adaugă zahărul vanilinat și treptat, cel tos, până ce rezultă o spumă bine legată și lucioasă. Atunci se adaugă amidonul alimentar și se mai mixează spuma încă 4-5 minute, pentru omogenizare.
Când caramelul s-a răcit, se adaugă în cratiță spuma de albușuri și se netezește cu paleta (sau lingura), ca să nu rămână goluri. Se pune apoi cratița cu spuma de albușuri într-un vas mai mare, cu apă clocotită.
Se dă la cuptor desertul, pentru 25-30 de minute, până ce crema de zahăr caramelizat crește și se rumenește frumos. Se oprește focul de la cuptor, iar crema de zahăr caramelizat va mai rămâne acolo încă 15-20 de minute.
După acest interval de timp, se scot cele două cratițe din cuptor, se renunță la cea cu apă clocotită, iar cealalată se lasă puțin să se răcorească, după care, cu lama umezită a unui cuțit, se desprinde cu mare grijă crema de zahăr caramelizat, de jur împrejur. Se pune un platou peste cratiță și se răstoarnă ușor.
Crema de zahăr caramelizat se decorează (sau nu) după cum îi place fiecăruia. Se servește când se răcește.
1
Pentru acest desert, pregătiți dinainte un vas mai înalt și cu circumferința medie, spre mică. De asemenea, este important să i se potrivească un platou, pentru a răsturna crema pe el.
2
Pregătiți și vasul cu apă clocotită (nu rece!) în care veți pune crema la cuptor.
3
Adăugați apă în cratița cu zahărul pentru caramelizat, pentru că astfel se diminuează riscul de a-l arde și de a-l face amar. Aveți grijă ca zahărul caramelizat să fie brun deschis, auriu.
4
Mixați albușurile mai întâi cu sare și apoi cu zahăr, până ce se leagă bine și arată ca o compoziție pentru bezele, bine legată și lucioasă.
5
Nu adăugați spuma de albușuri, decât după ce caramelul s-a răcit.
6
Neteziți bine spuma de albușuri în cratiță, ca să nu rămână goluri.
7
După ce opriți focul de la cuptor, lăsați desertul acolo, încă 15-20 de minute.
8
După ce scoateți crema din cuptor și se mai răcorește puțin, desprindeți-o de pereții cratiței cu lama umezită a unui cuțit. Procedați cu grijă, pentru că desertul acesta este foarte moale și fragil.