Pentru reteta m-am inspirat de la Merisor https://www.bucataras.ro/retete/cozonac-trandafir-cu-mere-64546.html
Am schimbat putin ingredientele...si apoi modul de a coace cozonacul.Merisor l-a copt la Multicooker ...eu nu am...asa ca am luat-o pe calea clasica :)) ... tigaie si cuptor !
Retete inspirate de toamna !
Incepem prin a pregati umplutura.
Merele le curatam de coaja si le dam prin razatoare.
Le punem intr-o tigaie, adaugam cele 2 linguri cu zahar si lasam la foc potrivit, amestecand mereu pana ce zaharul s-a topit, iar merele au lasat sucul lor. Cand sunt gata, inchidem focul si lasam sa se racoreasca.
Apoi pregatim aluatul.
Intr-un vas punem laptele caldut si amestecam cu drojdia si putin zahar. Punem putina faina si lasam vreo zece minute.
Intr-un bol punem oul cu zaharul ramas si amestecam cu ajutorul unui tel. Adaugam laptele cu drojdie, esenta de rom, apoi uleiul, iar la urma faina alba tip '00' si cea Manitoba si amestecam bine toate ingredientele pana ce obtinem un aluat nelipicios si elastic.
Acoperim bolul si lasam la dospit circa o ora (pana isi dubleaza volumul cel putin).
Cand aluatul a dospit, intindem o foaie de aluat si punem un strat de mere si apoi unul de nuca. Rulam aluatul si apoi il feliem rondele.
Asezam rondelele intr-o tava pt cuptor si inainte de a pune tava la cuptor, ungem cu ou batut cu lapte.
Dam tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade C, pentru 20-25 minute.
Cand este copt, scoatem cozonacul din cuptor si lasam sa se racoreasca.
Optional pudram cu zahar pudra.
Pofta buna!