Drojdia se zdrobeste intre degete, intr-un castron de plastic incapator.
Adaugam sarea si 2 linguri de zahar, amestecam pana se lichefiaza drojdia.
Punem frisca vegetala lichida peste drojdie, adaugam 300 ml apa calduta si coaja de lamaie.
Incorporam apoi faina proaspat cernuta si framantam un aluat elastic, la final adaugand si 50 ml ulei.
Framantam pana se incorporeaza uleiul in aluat, acoperim cu un servet curat de bucatarie si lasam aluatul la dospit in loc ferit de curenti. pana isi dubleaza volumul.
Nuca macinata o amestecam cu zaharul, pudra de cacao, margarina topita si esenta de rom.
Rahatul se taie cubulete.
Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
Aluatul dospit se imparte in doua parti egale.
Intindem fiecare parte de aluat pe masa de lucru infainata, in foaie de un deget grosime.
Ungem 2 tavi de cozonac cu ulei, apoi le tapetam cu hartie de copt.
Peste una dintre foi asezam din loc in loc bucatele de rahat, rulam foaia si asezam aluatul in tava.
Peste cealalta foaie intinsa punem din loc in loc amestecul de nuca si cacao, aruncam si niste picaturi/pepite de ciocolata fara lapte, rulam strans aluatul si il asezam in cealalta tava.
Lasam tavile la dospit inca 15 inute apoi le dam la cuptor pentru 40 - 45 minute.
Dupa 30 minute scoatem tavile si ungem cozonacii fierbinti cu putina margarina topita pentru a le da luciu, apoi continuam sa-i coacem alte 10-15 minute.
Scoatem cozonacii rumeni din cuptor, apoi din tavi, ii lasam sa se raceasca pe un gratar iar dupa ce s-au racit complet feliem cozonacii si servim.
Pofta buna!