Ador cozonacul cu aluat oparit pentru ca se pastreaza proaspat mai mult timp.De data aceasta am incercat si o varianta de aluat cu smantana grasa in compozitie de care am fost foarte multumita.
Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam drojdia sfaramata si amestecam bine. O lasam cateva minute sa creasca. Intre timp intr-un castron mixam ouale cu sarea, zaharul, untul topit, uleiul si smantana. Adaugam coaja rasa de lamaie si portocale, romul, zaharul vanilat, drojdia crescuta , omogenizam si incepem sa adaugam faina amestecand continuu, mai intai cu paletele de la mixer, apoi cu mana. Framantam un aluat elastic. Acoperim castronul cu folie alimentara si un prosop si il lasam la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul. Pentru umplutura mixam albusurile cu sarea si zaharul.
Adaugam nuca macinata, romul, cacaua si stafidele.Amestecam usor compozitia.
Impartim aluatul in 4 parti egale.
Intindem pe rand cate o bucata sub forma de dreptunghi.
Intindem deasupra un sfert din umplutura.Rulam aluatul si il dam deoparte.
Procedam la fel cu inca o parte de compozitie.
Impletim cate 2 suluri si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt.
Vom obtine astfel 2 cozonaci mari.
Acoperim cozonacii cu un prosop si ii lasam sa mai creasca jumatate de ora.
Batem oul cu laptele si ungem cozonacii cu el.
Dam tavile la cuptorul preincalzit la 170 de grade pana se rumenesc frumos(aproximativ 50-55 de minute).