Exceptionala reteta, incredibil de pufos, se desface in foi, ramane proaspat cateva zile, eu am facut de doua ori, o data cu nuca si cacao o data cu nutella, o minunatie!
Bunatati de Paste
Pentru uns:
Umplutura:
Drojdia se pune intr-un bol impreuna cu o lingurita de zahar se amesteca cu 3 linguri lapte si se lasa la loc caldut la dospit.
Se cerne faina intr-un lighean de framantat.
Galbenusurile( eu le-am pus reci direct din frigider) se amesteca cu o lingurita rasa de sare.
Se fierbe laptele cu zaharul, pana ce acesta se topeste, se opreste focul, se adauga coaja de lamaie, de portocala, vanilia si esenta de rom.
Peste galbenusuri se toarna incet amestecand rapid putin din laptele fierbinte, clocotit.
Totul ( laptele fiert plus galbenusurile) se toarna fierbinte peste faina si se amesteca cu o spatula sau lingura. Se adauga zeama de portocala si de lamaie.
La final se pune drojdia dospita.
Se amesteca totul si se incepe framantatul.
Se adauga 50 gr. unt topit fierbinte si se framanta, apoi 100 ml ulei incins( aveti grija la maini), pana se incorporeaza amestecati cu spatula, apoi cand ati incorporat perfect si uleiul, adaugati untul care sa fie tot cald( fierbinte chiar) si topit, framantati pana se omogenizeaza perfect in aluat.
Deci totul se face la cald si veti vedea cum aluatul creste sub mana voastra in timp ce il framantati.
Lasati aluatul la crescut la loc cald( o ora, ora jumatate sau chiar doua ore).
Intre timp bateti albusurile cu o lingura de zahar pana devin o bezea, apoi incorporati ce doriti in ea, nutella sau nuca, estenta de rom, vanilie, etc. Cu aceasta pasta veti umple foile de aluat.
Cand aluatul a crescut destul, cu mainile unse cu ulei, impartiti-l in doua bucati egale. Fiecare bucata se mai imparte o data in doua bucati( doua bucati veti impleti pentru un cozonac).
Ungeti cu ulei suprafata de lucru, eu am folosit foaie pergament de copt, unsa bine cu ulei, si puneti fiecare bucata , o intindeti bine cu mana intr-un dreptunghi si asezati umplutura pe toata suprafata, aici trebuie sa va spun ca de fiecare data exagerez si pun peste masura, dar nu-mi pare rau si nu ma deranjeaza daca mai iese, deoarece mie imi plac cozonacii bine umpluti.
Am impletit cele doua bucati umplute direct pe foaia de copt si am transferat cu totul in forma.
Am procedat la fel si pentru al doilea cozonac si i-am lasat la loc cald inca o jumatate de ora, apoi i-am uns cu galbenus amestecat cu lapte caldut si i-am copt o ora la 180 de grade.
Cozonacii se scot si se lasa la racit pe gratare si numai dupa aceea se feliaza.
Cred ca stiti deja ca pofticiosii la cozonac fierbinte rup bucati cu mana! :))))
1
Este foarte important sa fierbem zaharul in lapte.
2
Drojdia trebuie lasata la dospit si se adauga in vas numai dupa ce am oparit faina.
3
Aluatul se va tine obligatoriu la loc cald, ferit de curenti reci de aer.
4
O ora este bine sa nu deschidem usa cuptorului.
5
Nu adaugati umplutura rece in aluat.
6
Folositi lamai si portocale Bio pentru coaja necerata.
7
Daca doriti un cozonac mai aratos, puneti mai putina umplutura sau deloc asfel incat sa il puteti impleti.