Desert cozonac cu afine

de oanapl in Prajituri, 4 Ian 2021 | 3282 vizualizari

 

"retete festive de iarna"
Am văzut recent o coroniță cu afine pe blogul lui Alex Juncu și-am zis ca neapărat trebuie să o pregătesc și eu. Deoarece am umplut aluatul prea tare și curgea umplutura peste tot, n-am mai împletit-o în formă de coroniță, ci am lăsat-o sub formă de cozonac.
A ieșit delicios și vă invit să îl pregătiți, chiar și cu alte fructe.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 80 g zahăr
  • 500 g făină
  • 3 gălbenușuri
  • un plic drojdie
  • 160 ml lapte
  • 80 g unt
  • un vârf cuțit de sare
  • pentru sosul de afine:
  • 300 g afine
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • esență de vanilie
  • pentru ornat:
  • 30g ciocolată albă
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu afine:

Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.
Într-un castron se pune făina cernută, untul rece, gălbenușurile și amestecul de lapte cu drojdie. Se frământă până se obține un aluat nelipicios, vreo 10-15 minute.

Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până când aluatul își dublează volumul.

Pentru sos, se pun la fiert afinele, zahărul, oțetul balsamic și vanilia. Se dă la foc mediu și se amestecă încontinuu. Se lasă să se gătească până se îngroașă și se obține un sos gros. Se lasă să se răcească complet.

Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se frământă câteva minute.
Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară. Se întinde sosul de afine pe tot aluatul lăsând marginea liberă.
Se rulează apoi aluatul cât mai strâns începând cu partea lungă. Ruloul obținut se dă la frigider pentru vreo 15-20 minute cât să se întărească și mai bine umplutura. Se scoate aluatul de la frigider și folosind un cuțit ascuțit se taie în jumătate pe lungime. Se învârte fiecare parte cu straturile expuse în sus și se împletește. 

Se pune cozonacul într-o tavă unsă cu unt și presărată cu făină. Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.
În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. 
După ce aluatul a crescut se dă la cuptor aprox. 40-45 minute sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
Se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate și se lasă la răcit apoi se ornează cu ciocolata topită pe baie de aburi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu afine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tiramisu reteta cu fructe de padure