Desert clatite cu gem

de RODIMUR in Dulciuri, 24 Apr 2017 | 3268 vizualizari

 

Clătitele sunt un desert ușor de preparat și foarte apreciat, atât de copii, cât și de adulți. Ele pot fi umplute cu gem, cu dulceață, cu brânză, cu fructe, cu nutella...
În ultimul timp, au apărut și "torturile" de clătite, puse una peste alta și unse cu nutella, cu frișcă, cu mascarpone  sau cu gem, dar eu prefer varianta clasică a clătitei.
Tocmai această diversitate a realizării și prezentării clătitelor, le face de nerefuzat.
De obicei, eu umplu clătitele cu gem de caise/prune sau cu dulceață de vișine, pentru că-mi place gustul acrișor, combinat cu textura moale a clătitei.

 

INGREDIENTE

  • 150-200 grame făină albă
  • 25 grame zahăr tos
  • 500 ml lapte
  • 1-2 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de bicarbonat
  • 1 plic de vanilie
  • coajă rasă de lămâie
  • ulei
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert clatite cu gem:

Se amestecă făina, zahărul, sarea, bicarbonatul, ouăle, vanilia, coaja de lămâie rasă și laptele, cu mare grijă, ca să nu facem cocoloașe, până ce rezultă o compoziție cu densitatea smântânii.

Se unge tigaia pentru clătite, cu un strat subțire de ulei și, când s-a încins, se toarnă compoziția cu un polonic mic sau cu o ceșcuță. Se prăjește clătita pe ambele fețe, se răstoarnă pe o farfurie mai mare, se unge cu gem, sau cu dulceață, după care se rulează.

Această operațiune se repetă, până la terminarea compoziției.

Clătitele se pot servi și împăturite în patru, ca niște șervețele și decorate cu frișcă, sau cu sirop.

Există și rețete de clătite cu drojdie, dar eu le prefer pe cele cu bicarbonat, așa cum am scris aici, pentru că drojdia provoacă arsuri la stomac, pe când bicarbonatul se folosește tocmai pentru a elimina arsurile. Iată de ce unii nu suportă aluaturile dospite și de ce s-a "inventat" pasca fără aluat. Bicarbonatul este utilizat în foarte multe scopuri, este benefic pentru organism, iar rolul său în mâncare este de a o face mai pufoasă și mai fragedă.

TIPS-URI

1

Compoziția pentru clătite se toarnă în tigaie, doar când uleiul s-a încins, ca să nu se lipească.

2

Uleiul se întinde în tigaie cu o pană, într-un strat foarte subțire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clatite cu gem" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

RODIMUR 1

25.04.2017, 09:38

Mulțumesc, Anca! Ți-aș oferi, dacă aș putea...

miki_a 1

25.04.2017, 10:47

Excelente! .... servesc și eu una cu gem de vișine !

RODIMUR 1

25.04.2017, 11:59

Cu plăcere, miki_a!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu urda