Reteta mea favorita de chec perfect, pufos, delicios, si frumusel foc zic eu!
Uneori il fac asa, iar alteori il prepar cu nuci, simplu fara cacao, doar cu nuci deasupra, ador gustul de nuca coapta!
Reteta pentru un chec mare.
Se separa ouale in doua boluri de mixer.
Albusurile se amesteca cu praful de sare si se mixeaza spuma 30 de secunde, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza perfect ca pentru bezea, undeva mai bine de 5 minute.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul, apoi se adauga laptele.
Cand bezeaua de albus este gata, se pune deasupra in cateva transe crema de galbenus , mixand in continuare pe viteza mica si se omogenizeaza bine. Se pune coaja de portocala.
Faina se amesteca bine cu praful de copt.
Se opreste mixerul, se ia vasul deoparte, se adauga faina in ploaie putin cate putin, amestecand cu o spatula prin invaluire, cu miscari largi si multa rabdare.
Compozitia se va imparti in doua boluri in parti aproximativ egale.
Intr-un ibric( vas mic) se pune laptele rece ( cei 75 ml), se adauga cacaoa si esenta de rom si se amesteca cateva minute bine compozitia. Se pun deasupra cateva linguri din aluat si se amesteca usor, apoi se toarna totul in bol si se omogenizeaza.
Vom avea doua boluri unul cu aluatul alb si unul cu cacao.
In tava tapetata cu foaie de copt( eu obisnuiesc sa umezesc bine pergamentul, apoi sa il scutur de surplusul de apa si sa il asez in tava), punem cate o lingura din fiecare compozitie prin suprapunere, pana ce terminam aluatul. Un mic secret, pentru un aspect frumos marmorat, cand puneti lingura cu aluatul de cacao, duceti-va cu ea pana jos si atingeti baza formei.
Coacem checul aproximativ aproximativ o ora la 175 de grade Celsius sau pana ce trece testul scobitorii.( Nu deschideti cuptorul mai devreme de 30 de minute, oricum nu este gata))))
Lasam sa se raceasca complet checul inainte de a-l felia, de regula undeva in jur de 3 ore( minim, fara fortare)
Un deliciu pufos si aromat!