Se pun la fiert (toate) laptele, orezul, zaharul, pe ochiul mijlociu de la aragaz. ( flacara mica). Se fierbe cam 1 ora si 10 minute sau pana se ingroasa (la foc mic,neaparat! ). La inceput se amesteca din 5 in 5 minute, iar cand incepe sa se umfle orezul si sa fiarba laptele, se amesteca de cate ori este nevoie. Spre sfarsit se adauga zaharul vanilinat, coaja de lamaie, esenta vanilie si se inchide focul.
Se curata merele de coaja si cotor si se taie cubulete.
Se pun ouale pe rand, peste orezul cu lapte si se amesteca dupa fiecare ou, repede pentru a nu se face omleta. Adaugati cubuletele de mere. Ungeti o tava de 30 x 20 cm cu unt si turnati amestecul de orez cu mere si oua. Se introduce in cuptorul preincalzit. Pentru cine doreste cu bezea, budinca nu se coace in totalitate.
Optional: Se bat albusurile spuma si se continua, adaugati in ploaie zaharul. Se pune aceasta spuma peste budinca aproape gata si se mai coace cateva minute.
In cazul in care nu doriti bezea, coaceti timp de 40-50 minute, pana iese scobitoarea curata si incepe sa se rumeneasca.Trebuie sa fie intarita budinca, cand miscati tava.