Ce sa va spun despre aceasta prajitura, ca e....suuuuper buna!
Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele, lamaia felii, lichiorul Amaretto si putina apa si le lasam pe foc pana cand se inmoaie, dar fara sa se zdrobeasca. Daca mai este nevoie, mai adaugam apa. Se lasa la racit complet.
Pentru crema, inmuiem gelatina in apa, o scurgem, apoi o omogenizam cu frisca, pe care am incalzit-o putin pe foc inainte. Se lasa la racit. Mixam margarina cu zaharul, apoi adaugam amestecul de frisca si gelatina. Omogenizam si adaugam branza mascarpone, mixand pana devine o crema lucioasa.
Pentru blat, tocam piscoturile si le amestecam cu margarina si esenta de migdale. Punem pe fundul formei un cerc din hartie de copt peste care rasturnam 3/4 din compozitia de piscoturi si apasam cu mana sa fie cat mai uniform.
Adaugam crema, iar peste crema restul din compozitia de piscoturi, dar de aceasta data fara sa apasam, ci doar presuram ca si cand ar fi niste firimituri.
Adaugam si feliutele de para, fara lamaie si cuisoare, pe care le distribuim dupa bunul plac.
Pentru caramel, punem zaharul intr-o cratita si-l lasam sa se caramelizeze avand grija sa nu se arda. Dizolvam cafeaua intr-o lingura de apa si o turnam impreuna cu frisca peste caramel, cu grija, caramelul fiind foarte fierbinte si amestecam bine. Luam de pe foc si adaugam lichiorul si margarina, omogenizam.
1
Forma folosita are diamentrul de 23 cm
2
Turnam caramelul deasupra doar in momentul servirii si nu-l pastram la frigider(va ramane la fel de bun si la frigider dar isi va schimba culoarea)