Stiti cat de buna prietena sunt eu cu dovleacul…si el cu mine. Si pentru ca ne intelegem atat de bine, toamna asta se pare ca toti dovlecii au venit la mine…si maaare mi-a fost bucuria sa-i vad cum se aduna si se randuiesc frumos in bucatarioara mea din varf de munte!
Si sa nu uitam, totusi, de ce iubim atat de mult dovleacul:
· Combate retentia de lichide
· este un detoxifiant efficient
regleaza nivelul glicemiei
· protejeaza inima si creierul
· actioneaza ca un analgezic natural
Dar totusi, sa nu uitam ca avem de pregatit o delicatesa, nu? La treaba, deci!
Pentru aluat
Pentru umplutura
Pentru finisare:
Mod de preparare:
In primul rand se pregateste aluatul: intr-un bol incapator se mixeaza galbenusul cu apa plata, praful de sare, untul topit si zahar, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga fainurile treptat, amestecandu-se in continuare, apoi se trece la framantare (dupa ce compozitia se ingroasa destul de mult). In final, dupa incorporarea intregii cantitati de fainuri, se va obtine un aluat, care se va inveli in folie de plastic si lasa la rece 2 ore.
Intre timp, se pregateste umplutura: dovleacul congelat se aseaza intr-o cratita pe foc, pentru a se dezgheta si cali putin. Apoi se transfera intr-un blender, impreuna cu albusul de ou, cele 3 oua, frisca lichida, sare si zahar. Se mixeaza cateva secunde, pana se obtine o compozitie fina, dar lichida. Se lasa deoparte.
Aluatul se scoate de la rece, se framanta cateva secunde, dupa care se intinde cu sucitorul, pe o planseta pudrata cu faina. Se taie aluatul dupa forma in care vom coace prajitura (forma mea a fost rotunda, cu diametrul de 18,8 cm si inaltimea de 8 cm—in acest scop, am scos inelul detasabil si l-am asezat pe aluat, dupa care am decupat in jurul lui).
Se tapeteaza forma de copt cu unt. Se aseaza foaia de aluat, se preseaza putin cu degetele, dupa care se inteapa putin cu furculita, sa nu se umfle la copt.
Se toarna cu grija umplutura de dovleac si se introduce prajitura in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu, pana trece testul scobitorii.
Se lasa la racit in forma (eu am lasat peste noapte), se scoate cu grija din forma, se pudreaza cu scortisoara si zahar , se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!