Un desert englezesc foarte simplu de facut, foarte versatil si care se poate face cu fructele pe care le aveti la indemana. Aromele le adaugati in functie de preferinte, iar ce este minunat la acest desert este ca se poate servii atat rece cat si cald. Eu il prefer caldut cu o cupa de inghetata de vanilie...
Pentru umplutura de fructe: se spala prunele, se scot samburii si se taie in jumatati sau sferturi, depinde cat sunt prunele de mari. Peste prune se adauga zaharul, melasa, scortisoara, bautura alcoolica (eu am folosit whisky). Se amesteca toate ingredientele si se lasa deoparte 30-40 minute, pana aromele sunt intrepatrunse si prunele au inceput sa-si lase din zeama. Se ung forme individuale cu unt sau o forma mai mare, se distribuie umplutura de fructe in vase si se lasa spatiu si pentru crusta de deasupra.
Pentru crusta: eu am facut-o in modul rapid, adica la robotul de bucatarie. Am macinat nucile, am adaugat peste nuci untul rece taiat cubulete, zaharul, faina, praful de sare si praful de copt. Am pornit robotul si in cateva secunde se formeaza un aluat sfaramicios pe care-l vom pune peste fructele din vase. Am pus vasele in tava mare a aragazului, dar nu inainte de a tapeta tava cu hartie de copt pentru cazul in care curge din vase sa nu frec foarte mult la tava...Se coace la cuptorul incins la 170 grade pentru 25-30 minute, pana crusta de deasupra s-a rumenit usor. Se lasa sa se raceasca complet, sau calda, dupa preferinte si se serveste simpla sau cu inghetata de vanilie. Garantez ca este un deliciu!!
1
nu umpleti vasele foarte mult cu fructe, lasati spatiu suficient pentru crusta, iar in momentul coacerii umplutura de fructe va bolborosii si aveti toate sansele sa curga din vase...