Ieri am prezentat o reteta cu aluat de casa in care am pus branza putin sarata.
Ii da un gust aparte, cel putin noua ne-a placut tare mult, cu conditia sa fie razuita putin mai mare.
Daca alegem sa punem branza dulce(proaspata) nu se simte atat de bine prin aluat asa cum se simte cea sarata. Dar depinde de gusturi si preferinte.
Aceasta reteta o am de la mama unei bune prietene, ea facea pe vremuri un cremsnit tare bun cu acest aluat!
Voi trece ingredientele de la aluat, dar voi face trimitere la postarea anterioara pentru modul de preparare.
Pentru aluat:
Pentru crema:
Modul de preparare al aluatului il gasiti aici.
Impartim aluatul in doua parti egale pe care le vom intinde pe rand pe dosul unei tavi(eu am folosit o tava de 24/38 cm, dar se poate intinde si pe o tava mai mare) si le vom coace pentru 5-10 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, verificam sa fie foaia usor colorata, daca este cazul, marim timpul pentru ca este un aluat mai grosut.
Foaia pe care o vom aseza deasupra o vom rupe, de aceea o vom coace mai mult decat pe prima.
Pentru crema: frecam galbenusurile cu zahar si sare si diluam cu putin lapte rece.
Restul de lapte il punem la incalzit.
Adaugam peste galbenusuri, faina, coaja de lamaie si portocala si omogenizam, apoi punem treptat laptele caldut amestecand continuu sa se dilueze totul uniform.
Punem compozitia la foc mediu si mestecam continuu sa nu se formeze cocoloase.
Va iesi o budinca destul de groasa, asa am ales eu sa o fac mai groasa pentru a se portiona frumos cremsnitul.
Cand este fiarta bine, adica atunci cand se ingroase bine si face basicute, ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele.
Mixam bine pana cand se topeste untul, apoi acoperim vasul cu o folie si il dam la rece.
Intre timp mixam frisca, dar avem grija sa nu se intareasca foarte mult.
Dupa racirea cremei incorporam frisca in ea adaugand si zeama de lamaie in acelasi timp.
Punem prima foaie in tava, acoperim cu crema si punem deasupra bucatile rupte din a doua foaie.
Presam usor cu mana deasupra, doar cat sa se niveleze putin si sa intre bucatile de aluat usor in crema.
Lasam prajitura 1-2 ore(cat rezistam), pentru a se inmuia foaia de jos, apoi o portionam.
Este un deliciu!!
1
Se poate inlocui branza sarata cu branza proaspata.
2
As recomanda ca in aluat sa se puna putin bicarbonat(un varf de lingurita), ajuta la fragezirea mai rapida a foilor.
3
Pentru cei care tolereaza albusurile crude in crema, acestea se pot bate cu putin zahar, sare si zeama de lamaie si se incorporeaza in crema racita, astfel se exclude frisca, eu le folosesc asa cand nu am frisca, dar de data aceasta am preferat sa fac un pandispan cu ele.