Cozonac unguresc cu nuca si merisoare

de Panacris in Dulciuri, 15 Ian 2017 | 3784 vizualizari

 

Fiindcă e încă iarnă, iar cuptorul degajă căldură, m-am pus la treabă. Am adus ceva și a la Panacris rețetei, sincer am avut un pic de emoții, dar totul a decurs cu bine și Zmeișorii se bucură de ceva dulce și acest weekend ;) Gata cu vorba și spor la treabă!  
M-am inspirat de aici http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/ 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • 100 ml lapte 
    • 600 g făină albă de grâu 
    • 1 lingură sare iodată 
    • 3 linguri zahăr brun 
    • 1 plic drojdie uscată 
    • 200 g unt 
    • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui 
    • 2 bucăți gălbenuș de ou 
    Pentru umplutură:
    • 500 g nucă măcinată 
    • 100 ml lapte 
    • 4 linguri zahăr brun 
    • 1 fiolă esență de lămâie 
    • cca. 100 g merișoare 
    Pentru glazură:
    • 1 bucată gălbenuș de ou 
    2 linguri ulei de floarea soarelui 

Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac unguresc cu nuca si merisoare:

Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine, a trecut din nou la treabă. În recipientul masinii de pâine se pun: laptele, făina cernută, sarea, zahărul, ouăle, untul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute. Atenție, ajutați aluatul cu puțină făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschideți capacul, își face treaba singură.

Pentru umplutură, se pune la fiert laptele împreună cu zahărul, la foc mic, amestecându-se continuu. După ce s-a topit zahărul, se adaugă nuca măcinată, esența de lămâie, apoi se oprește focul și se amestecă energic până ce se încorporează toată nuca și se obține o cremă omogenă.

După ce s-a frământat și dospit aluatul, se scoate din aparat, se pune  pe masa, se împarte în două, apoi se întinde cu sucitorul, se pune umplutura pe toată foaia, se presară merișoarele, și se rulează sub forma de ruladă.

Rulada obținută se așază într-o tavă tapetată cu foaie de pergament. Gălbenușul de ou se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se ung cozonacii pe toată suprafața.

Se pun la copt, în cuptorul preîncins cca. 40 de minute la 200 grade C.

 Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac unguresc cu nuca si merisoare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RuxyRux 1

17.01.2017, 21:21

Sunt sigura ca ti-a iesit perfect!

mihaelar63 1

23.01.2017, 17:22

Pentru baigli dau cozonacul la o parte fara sa ma gandesc . Ti-a iesit minunat Ferice de zmeisori careau asemenea dulce pe masa )

dantes 1

26.01.2017, 09:49

Bun!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Trandafir cu mac