Se cerne făina de câteva ori.
Se pregătește maiaua:
- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă.
- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul.
Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă zahărul.
Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală.
Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios.
Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute.
După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 30 minute.
Umplutura
- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;
- miezul de nucă nu se zdrobește;
- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom se face o cremă.
Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează.
La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.
Cele două rulouri obținute se împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt.
Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan.
Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.
După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie.
Poftă bună!